Overzicht

 

Elke aflevering moet er een herendienst uitgevoerd worden. De regent wijst een edele aan die deze herendienst leidt. Deze edele wijst iemand van de armen aan als baljuw die de herendienst uit moet voeren samen met de andere armen. Slaagt de herendienst dan is de edele vrijgesteld van het duel dat de dag erna gehouden wordt. Voor de armen staat er een beloning op het spel.

Hieronder vind je van elke aflevering een samenvatting van de herendienst. Wie voerde hem uit, wat hield het in en slaagde hij?
   

Aflevering 1

Wie leidde de herendienst: Bob
Wie was de baljuw: Peter
Wat was de opdracht: Er moest een kapotte kar worden gerepareerd. Hierna moest een kooi waar een wild zwijn in zat op de kar geladen worden. Vervolgens moest de kar inclusief het 200kg zware wilde zwijn verplaatst worden naar de binnenplaats van het kasteel.
Hoe verliep de herendienst: De armen kregen de opdracht te horen en begonnen gelijk te rennen in de richting van het bos waar de kar stond. De jongste van het stel, Andreas, kwam als eerste aan bij de kar en wist deze te repareren voor de anderen arriveerden. Nu moest het 200kg zware beest plus kooi op de kar worden gezet. Dit alles voor een vat water leeg was gelopen anders was de herendienst mislukt en werden de armen gestraft. Het eerste stuk ging voorspoedig, todat het wiel er weer afviel. Het is opnieuw Andreas die het wiel wist te maken en ze gingen verder. Nog voor het vat voor de helft was leeggelopen kwam de kar op het binnenplein aan.
Slaagde de Herendienst: ja
Beloning: een schaal voedsel

Aflevering 2

Wie leidde de herendienst: Stella
Wie was de baljuw: Jeroen
Wat was de opdracht: Er moest een weerbarstig veld van 4 are worden omgeploegd. Het veld lag een uur lopen aan de voet van de berg, en de armen moesten ook nog de ploeg en de gereedschappen erheen tillen. Het moest klaar zijn vóór zonsopgang.
Hoe verliep de herendienst: Met veel moeite slaagden ze er na uren in de grond los te krijgen.
Slaagde de Herendienst: ja
Beloning: een stuk vlees

Aflevering 3

Wie leidde de herendienst: Jeroen
Wie was de baljuw: Polly
Wat was de opdracht: Er moest brood worden gebakken voor het Midzomerfeest. Het gewicht van de broden moest overeen komen met 2 zakken zand.
Hoe verliep de herendienst: Helaas slaagde Polly er niet in om de armen te sturen en iedereen ging apart te werk. Toch bleek dat te werken en de herendienst verliep succesvol.
Slaagde de Herendienst: ja
Beloning: aanschuiven bij het banket van het Midzomerfeest

Aflevering 4

Wie leidde de herendienst: Bob
Wie was de baljuw: Fred
Wat was de opdracht:Een pond wol tot draad spinnen door een schaap volledig te scheren.
Hoe verliep de herendienst: Het lukt ze al snel het schaap in een goede houding te vast te houden en te scheren, maar de armen besluiten toch de opdracht te laten mislukken omdat ze hopen dat Bob dan het duel verliest en bij de armen terecht komt.
Slaagde de Herendienst: nee
Beloning: een mandvol appels

Aflevering 5

Wie leidde de herendienst: Bob
Wie was de baljuw: Imelda
Wat was de opdracht: Er moet een medicijn tegen de pest worden gemaakt van o.a. een levende slang, slakken en regenwormen. Van dit medicijn moet door iedereen minstens één eetlepel worden gedronken.
Hoe verliep de herendienst: Imelda kookt het brouwsel tot medicijn en iedereen neemt een lepel ervan in, omdat zij Imelda een duel voor een plaats als edele gunnen.
Slaagde de herendienst: ja
Beloning: Twee kruiken rode wijn.

Aflevering 6

Vanwege de opstand van de armen was er deze aflevering geen herendienst.

Aflevering 7

Wie leidde de herendienst: Candida
Wie was de baljuw: Riet
Wat was de opdracht: Op het binnenplein hangt een houten duivel. Daaronder moeten de armen een enorme stapel hout plaatsen totdat de duivel omringd is door hout en daardoor onzichtbaar.
Hoe verliep de herendienst: De armen hebben duidelijk geen zin in deze herendienst. Ze snappen niet wat ze met een bad moeten, ze willen eten. En toch zullen ook deze keer de armen er voor moeten gaan. Want er zijn niet veel kansen meer om in het kasteel te geraken. Dus besluit Riet er voor 100 procent voor te gaan en overtuigt de armen.
Slaagde de herendienst: ja
Beloning: Een warm bad voor de armen op het binnenplein.

Aflevering 8

Wie leidde de herendienst: Riet
Wie was de baljuw: Erik
Wat was de opdracht: Een tonnetje zelfgebrouwen bier maken. In het tonnetje zat een gat, dat moest eerst gerepareerd worden. Daarna moest het bier gebrouwen worden, waarna het volle tonnetje aan de edelen getoond diende te worden.
Hoe verliep de herendienst: Het tonnetje werd netjes gerepareerd en het bier werd ook gebrouwen. Alleen de armen besloten de herendienst te laten mislukken en dronken het bier op. Tegen de tijd dat Riet naar het armenhuis kwam om te controleren of de herendienst geslaagd was, waren de armen dronken.
Slaagde de herendienst: Nee
De beloning: Het tonnetje met bier houden en daarbij een extra grote portie vlees.

Aflevering 9

Wie leidde de herendienst: Olivier
Wie was de baljuw: Silke
Wat was de opdracht: Een veld van 225 m2 met rogge erop moest geoogst worden en de aren moesten gebundeld worden.
Hoe verliep de herendienst: De armen werkten keihard, zodat Silke kon duelleren en eventueel naar het kasteel kon.
Slaagde de herendienst: ja
De beloning: aanvulling van de voorraadkast en bovendien mochten de armen de edelen uitdagen voor een parijtje Middeleeuwsvoetbal. De winnaar van dat duel kreeg 6 liter wijn en de verliezer moest het met water doen die avond.

Aflevering 10

Wie leidde de herendienst: Iris
Wie was de baljuw: Erik
Wat was de opdracht: 50 Munten maken met aan één zijde een stempel met het wapenschild van Oberon.
Hoe verliep de herendienst: De armen vonden, onder leiding van Dolf, een geschikte gietvorm. Ze maakten klei, rolden dat op maat in een schotel en maakten er kuiltjes in zodat het leek op een poffertjespan. Daarna werden ze gebakken in de hete oven. Het 'beslag' ging in de kuiltjes, waarna er een stempel in gedrukt werd.
Slaagde de herendienst: ja
De beloning: De armen mochten broden bakken. Melk hadden ze zelf, alle andere ingrediënten kregen ze.

Aflevering 11

Wie leidde de herendienst: Silke
Wie was de baljuw: Imelda
Wat was de opdracht: De armen moesten van baksteen een hoog gewelf maken. Alle materiaal lag klaar achter de vogelkooi.
Hoe verliep de herendienst: Andreas en Olivier deden een poging het materiaal te saboteren, terwijl Silke de armen afleidde, maar kregen wroeging. De armen begonnen dus aan het kruisboog gewelf, maar besloten het te laten mislukken zodat Imelda in het armenhuis kon blijven en Stella en Dolf konden duelleren.
Slaagde de herendienst: nee
De beloning: werd niet bekend gemaakt.
De straf voor het laten mislukken: Stella moest 2 uur lang emmers water uit de put halen om ze vervolgens weer leeg te gieten in de put.