Oberon Nieuws

Oberon in de 21ste eeuw!

7 januari 2006 - 13 weken geleden alweer; n en de Tros zenden de eerste aflevering uit van het langverwachte realityspel Oberon. 13 weken geleden alweer! En wat gebeurde er veel! Blijdschap, verdriet, opluchting, stank, duels, revolutie, ruzie, dronken.... en zo kunnen we nog wel even door gaan. In al de bovenstaande begrippen zagen we de kanddiaten, maar gister kregen we dan eindelijk de kans om alle kandidaten te zien in de 21ste eeuw. Helaas werd de dertiende uitzending alleen uitgezonden op n, maar dat mocht de pret niet drukken. De kandidaten vertelde over van alles en nog wat. Over de nieuwe vriendschappen of het feit dat ze 6 weken geen ondergoed mochten dragen. Familieleden keken terug op Oberon en we zagen hoe Andreas een nieuw baantje kreeg als vuur-artiest bij Peter. Het was een mooi slot, op een prachtige serie.
Helaas kreeg Oberon te maken met matige kijkcijfers, waardoor de programmeringstijd in Nederland verschoof van 20.30 uur naar 23.15 uur. Maar een ding weet ik in ieder geval zeker; iedereen die het heeft gezien heeft genoten!
Op dit moment is het nog niet duidelijk of er een vervolg komt op Oberon, maar we houden jullie natuurlijk op de hoogte. en onthoudt altijd n ding: Moge de beste winnen!

Oberon heeft een nieuwe koning!

31 december 2005 - Gister was het dan eindelijk zover, de ontknoping van het middeleeuwse realityspel Oberon. Nog 5 mensen waren er over; Andreas, Imelda, Iris, Olivier en Silke. Imelda werd Raadsvrouw en Olivier moest een duel aangaan met de zwarte ridder. Olivier verloor en moest Oberon verlaten, maar wie was de zwarte ridder? Hij zette zijn helm af, en achter het zwarte harnas zat Dolf verborgen; hij kreeg een tweede kans. Er waren nu nog vier kanshebbers, maar in de finale was maar plek voor twee. Het tweede duel moest gaan uitmaken wei door ging. Dolf koos Andreas als bondgenoot, waardoor automatisch Iris met Silke moest spelen. Na een verschrikkelijk zware proef waren het Andreas en Dolf die als eerste de vlag bereikten en zich plaatste in de finale. En toen brak de dag van de finale aan. De winnaar van Oberon werd bepaald door de ex-kandidaten (die niet aan de noodbel trokken), de wind en het spelletje Jenga. n voor n moesten de finalisten en de ex-kandidaten een blokje uit de toren trekken en bovenop de stapel leggen. Na heel wat zenuwslopende minuten koos Dolf Silke uit om voor hem een blokje eruit te halen. Silke hoorde bij de Fab Four en steunde Andreas. Ze gaf een duw tegen de toren die vervolgens ter aarde zakte, en op het moment dat het eerste blokje de grond raakte had Oberon een nieuwe troonopvolger: koning Andreas!
De spannende, verrassende en zenuwslopende finale werd, ten opzichte van vorige kijkcijfers, goed bekeken! Om 23.10 uur stemde maar liefst 363.000 (madl. 7.2%) kijkers af op nederland twee.
Volgende week de aller-aller-allerlaatste aflevering van Oberon. We zullen dan alle kandidaten nog een keer zien, maar dan een paar eeuwen later. In de o-zo vertrouwde 21ste eeuw. We zijn benieuwd!

Namens de Oberon-Crew; Fijne Jaarwisseling en een reality-vol 2006!

Tros ziet kijkcijfers dramatisch dalen!

3 december 2005 - Vorige week was Oberon voor het eerst om 23.10 uur te zien, en we zagen de kijkcijfers ligt stijgen. Helaas voor de Tros werd aflevering 8 dramatisch bekeken. Maar 186.000 (madl. 4.2%) zagen de uitzending, en daarmee was Oberon het slechts bekeken programma van die avond op Nederland 2! Ondanks het feit dat aflevering 8 de slechts bekeken uitzending tot nu toe was, zag de kijker veel spektakel! Zo moest Cor naar huis door problemen in zijn familie en mocht Olivier hem vervangen. Tacticus Erik werd aangewezen als Baljuw en hij liet, tegen alle verwachtingen in, de herendienst mislukken. Gevolg; een dronken volk, een kans voor Andreas en een schuldgevoel bij Candida. In het duel nam Riet het op tegen Andreas, Riet verloor en moest het koninkrijk verlaten.
Volgende week is Oberon in Nederland niet op vrijdag te zien ivm Sport, maar een dag later op zaterdag 10 december.

Stemming opperbest in Oberon!

27 november 2005 - Afgelopen vrijdag was alweer aflevering 7 van Oberon te zien! Het was een aflevering waarin Cor, die net 3 weken in het spel zat, Regent werd. Cor stuurde Stella terug naar het hol van de leeuw, het armenhuis. Een zenuwslopend duel was er tussen Polly en Riet; op leven en dood! Het was Riet die aan het langste eind trok en Polly moest Oberon direct verlaten, tot grote spijt van Stella. Ook was te zien hoe de armen zichtbaar genoten van een lekker warm bad, om de stront resten van de opstand eraf te wassen.
Aflevering 7 was deze week in Nederland voor het eerst op het late tijdstip te zien, om 23.10 uur. Dit was niet aan de kijkcijfers te zien, er keken namelijk 307.000 (madl. 6.8%) mensen, dat waren meer kijkers dan de afgelopen twee uitzendingen!
Volgende week krijgen we te horen welk nieuws Cor van het thuisfront krijgt en wie Riet een teringwijf vindt. Stem dus a.s. vrijdag weer af op Oberon.

Actie in Oberon!

21 november 2005 - Aflevering 6 gaat in de boeken als Spanning, Actie en Sensatie! Iedereen die aflevering 6 heeft gezien, zag hoe de armen in opstand kwamen en het kasteel bestormde. Dit ging niet zonder slag of stoot, want de armen vochten terug. Koeienvlaai, liters water en kroppen sla, de armen kregen ze letterlijk voor hun kiezen geworpen!
Uiteindelijk moesten maarliefst 8 mensen duelleren, op leven en dood! Uiteindelijk nam Oberon afscheid van 4 kandidaten.
De spannende aflevering 6 werd bekeken door 303.000 (madl. 4.1%) kijkers. Dit is een lichte stijging vergeleken met vorige week. Oberon was afgelopen vrijdag voor het laatst om 20.30 uur te zien in Nederland. Door de matige kijkcijfers verschuift Oberon naar 23.10 uur, nog steeds op de vrijdagavond.
Volgende week zullen we zien hoe de nieuwe edele Cor zich zal voelen in het luxe kasteel.

Oberon wordt Late-Night show!

15 november 2005 - Zowel En als de TROS hadden er enorm veel van verwacht, maar blijkbaar liggen de kijkers in Nederland niet wakker van de gebeurtenissen in Oberon. Het dure programma, dat volledig in Polen werd opgenomen, was afgelopen weekend toe aan de vijfde aflevering. De kijkcijfers gaan nog steeds in dalende lijn en daardoor ziet de TROS alvast genoodzaakt in te grijpen. Oberon had immers een bevoorrechte plaats gekregen in het programmaschema op de vrijdagavond om 20.30 uur. Afgelopen vrijdag waren er nog 298.000 kijkers, goed voor amper 4.3% marktaandeel. Vanaf vrijdag 25 november zal Oberon een dikke 2 uur later te zien zijn, namelijk tussen 23.10 uur en 0.00 uur. Bij En blijft Oberon voorlopig op de vaste plek in prime-time. In Vlaanderen keken vorige week ook maar een 400.000 tal kijkers. Of de ingreep van de TROS gaat helpen, zullen we binnekort zien. Schrijf het dus in je agenda en zeg het voort! Oberon is vanaf nu in  Nederland te zien tussen 23.00 uur en 0.00 uur op Nederland TV 2.

Bron: showbizzsite.be

Oberon opgeschrikt door de Pest!

14 november 2005 - De 5e aflevering van Oberon was een verassende! We zagen Peter de noodklok luiden en Candida regentes worden. Cor, Dries en Silke namen de plaatsen in van Hedwig, Isaak en Peter. Stella moest dueleren tegen oudste genodigde Imelda. En we hoorden dat de eerste slachtoffers waren getroffen door de Pest.
Helaas zagen maar 298.000 (madl. 4.3%) mensen deze spannende ontwikkelingen. Oberon scoorde alweer minder kijkers dan de vorige afleveringen, maar we blijven optimistisch want aflevering 6 beloofd een spannende te worden! Zeg het voort! Zeg het voort!

Oberon krijgt een nieuwe inwoner!

5 november 2005 - Gister was alweer de 4e aflevering van het middeleeuwse realityspel Oberon. Er veranderde veel deze aflevering! Zo verlieten Isaak en Hedwig vrijwillig Oberon door de beruchte noodklok te luiden. Dit was niet het enige, Oberon kreeg een nieuwe inwoner, Olivier. En ook kreeg gister de regent meer macht. Hij/zij beslist nu of de inwoners wel of niet mogen blijven.
Dit alles werd bekeken door 387.000 kijkers (madl: 5.6%). Oberon stond gister tegenover programma's als Grijpstra & de Gier, Hart van Nederland en Netwerk.
Volgende week in Oberon volgens Huub Stapel: "Er gebeurd eindelijk weer iets in Oberon". We zijn benieuwd!

Oberon is begonnen!

15 oktober 2005 - De TROS zond gisteren de eerste aflevering uit van het kostbare project Oberon, een spelprogramma waarin het middeleeuws koninkrijk Oberon op zoek is naar een opvolger van de overleden vorst. Het Poolse kasteel, waarin het programma wordt opgenomen, wordt de hele dag verlicht door honderden dure kaarsen van bijenwas.
Het programma werd gisteren door een kijkerspubliek van 436.000 kijkers (madl: 7.0%) bekeken. Oberon stond gisteravond tegenover populaire programma's als Netwerk en Grijpstra en de Gier dus voor zo'n nieuw programma mag de Tros zeker niet klagen. Wie weet stijgen de cijfers volgende week.  ;)

Bron: SKO

Namen en foto's deelnemers bekend.

22 september 2005 - Tijdens de persvoorstelling van Oberon in het Vlaamse Kasteel van Gaasbeek werden de deelnemers voorgesteld. Via de website www.roderidder.nl kwamen de namen en de foto's van de deelnemers in Middeleeuwse kledij beschikbaar. Andreas, Candida, Erik, Hedwig, Imelda, Jeroen, Peter en Riet uit Belgi en Bob, Dolf, Fred, Iris, Isaac, Nicolle, Polly en Stella uit Nederland zullen de strijd aangaan om de titel koning of koningin van Oberon.
Voor een verder voostellen van de kandidaten kijk je natuurlijk op ons forum.

Oberon bij Boulevard

21 september 2005 - Dinsdag 20 september besteedde RTL's Boulevard aandacht aan Oberon. Er zijn enkele beelden uit de eerste aflevering te zien en Huub Stapel legt de spelregels uit. Ook laat Huub weten wat hij van Polen, waar de serie is opgenomen, vindt: "Het leek wel of de Russen er nog zaten..."

Voor het item uit Boulevard over Oberon klik je hier.

Perspresentatie De Saga Van Oberon (Belgi)

16 september 2005 - Op het kasteel van Gaasbeek nabij Lennik werd woensdag het nieuwe En-programma De Saga van Oberon voorgesteld. Dit indrukwekkende programma in samenwerking met de Nederlandse omroep TROS zal op beide zenders vanaf vrijdag 14 oktober (ter vervanging van Dans Mondial) worden uitgezonden.
De saga van Oberon is een spannende en leerrijke history-reality-reeks waarin zestien kandidaten uit Nederland en Vlaanderen naar het Middeleeuwse koninkrijk Oberon reizen om in een onderlinge strijd uit te maken wie de nieuwe koning wordt. Daarbij worden ze geleid en gestuurd door 'Raadsheer' Huub Stapel. De saga van Oberon is een combinatie van geschiedenis, avontuur, spel en docusoap, en brengt amusement met een meerwaarde, zoals ook Hoe?Zo! dat doet. De reeks is met veel zorg en oog voor detail opgenomen in een echt middeleeuws kasteel in Polen en wordt ondersteund met een heuse "website uit de Middeleeuwen". De saga van Oberon werd door Kanakna gerealiseerd in opdracht van En en de Tros. Vanaf midden oktober dompelt En zich dus dertien weken lang onder in de Middeleeuwen, telkens op vrijdag omstreeks 21.10 u.

bron: www.showbizzsite.be

Meer bekend over de spelregels

26 augustus 2005 - Via een uitgebreid artikel op de VRTfansite is meer bekend geworden over de spelregels van Oberon. De 16 kandidaten worden in het begin opgedeeld in 4 edelen die in het kasteel mogen plaatsnemen en 12 armen, die in het armenhuis leven. Elke aflevering duurt 3 dagen en bestaat uit 3 fases:
* dag 1 - de machtstrijd waarin de edelen onderling bevechten wie 3 dagen lang zich de regent mag noemen. De regent draagt de gouden ketting en heeft bepaalde privileges.
* dag 2 - De herendienst waarin de armen een herendienst uitvoeren en daarmee bepalen welke edele de volgende dag het duel zal moeten aangaan.
* dag 3 - Het duel - waarin een edele en een arme duelleren om een plek in het kasteel.

Wie na de lange en harde selectie uiteindelijk de nieuwe koning van Oberon wordt, mag de (zuiver) gouden halsketting behouden en wint bovendien een heuse goudschat.

De saga van Oberon - De koning is dood. Leve de koning!

16 augustug 2005 - De saga van Oberon is een spannende en leerrijke history-reality-reeks waarin zestien kandidaten uit Nederland en Vlaanderen naar het Middeleeuwse koninkrijk Oberon reizen om in een onderlinge strijd uit te maken wie de nieuwe koning wordt. Daarbij worden ze geleid en gestuurd door 'Raadsheer' Huub Stapel.
De saga van Oberon is een combinatie van geschiedenis, avontuur, spel en docusoap, en brengt amusement met een meerwaarde, zoals ook Hoe?Zo! dat doet.
De reeks is met veel zorg en oog voor detail opgenomen in een echt middeleeuws kasteel in Polen en zal worden ondersteund met een heuse "website uit de Middeleeuwen".
Vanaf midden oktober dompelt En zich dus dertien weken lang onder in de Middeleeuwen, telkens op vrijdag omstreeks 21.10.

bron: www.een.be (Belgi)

Huub terug naar de Middeleeuwen

1 augustus 2005 - De presentator is op dit moment in Polen voor de opnames van het nieuwe Tros-spelprogramma Oberon.

Volgens Huub Stapel wordt het allemaal erg spectaculair. "Ja, het is een avonturenprogramma waarin de kandidaten terug gaan naar de Middeleeuwen. Ze gaan leven, wonen en werken in de Middeleeuwen. Ik ben nu drie dagen onderweg en het is nogal heftig kan ik je vertellen."
In Oberon doen acht Nederlanders en acht Vlamingen mee. Het format heeft wel iets weg van Expeditie Robinson. "Het is van dezelfde producenten en heeft inderdaad wel een zekere connectie met Expeditie Robinson. Maar Oberon is een iets harder programma denk ik."
De zestien deelnemers moeten het zeven weken lang zonder moderne luxe stellen. Ze moeten echt leven zoals de mensen in de Middeleeuwen leven. "Ja, ze moeten bijvoorbeeld ook zelf vuur maken. Maar voor de rest mag ik er nog helemaal niets over zeggen, want dan haal ik natuurlijk een deel van de spanning weg."
Huub vindt het ontzettend leuk om weer een tv-programma te presenteren. Maar of hij het komende jaar nog meer op televisie te zien is, dat is nog maar de vraag. "Dit is voorlopig een hele grote klus. Daarna ga ik Willy Brandt spelen bij het Nationaal Toneel."
Oberon is komend najaar bij zowel de Tros als de Belgische Omroep VRT te zien.

bron: www.noordzeefm.nl

Huub Stapel terug bij de TROS.

27 juli 2005 - Huub Stapel keert terug bij de TROS. Vanaf het najaar 2005 presenteert hij voor de TROS en VRT het nieuwe programma OBERON.

OBERON is een psychologisch spelprogramma waarin zestien deelnemers (acht Nederlanders en acht Vlamingen) een 'tijdreis' maken naar de Middeleeuwen. Zes weken lang ervaren de deelnemers het dagelijkse leven in de Middeleeuwen aan den lijve: het standenverschil, het harde leven van de armen met weinig comfort en hygine en het leven op het kasteel van de edelen. In dertien afleveringen gaan de zestien deelnemers de strijd met elkaar aan om de titel van koning/koningin van OBERON te bemachtigen.
Huub Stapel vervult in het programma de functie van Raadsheer. Als Raadsheer gaat hij op zoek naar diegene die zich de rechtmatige koning/koningin mag noemen.

Binnenkort vertrekt Huub naar Polen waar de opnamen plaatsvinden in een kasteel uit de Middeleeuwen. De opnamen starten medio juni en nemen in totaal zeven weken in beslag. In het najaar is de eerste aflevering van OBERON bij de TROS en VRT te zien.

Huub Stapel was van 1992 tot 1994 samen met Sylvia Millecam te zien in de TROS-comedy Sjans. Van 1996 tot 1999 presenteerde hij bij de TROS het programma Stapel op auto's.

bron: www.tros.nl