Artikel

Realistische Tijdreis


Huub Stapel zoekt als raadsheer Zebardyn een nieuwe koning(in) in het strategische spel Oberon.
Psychologisch spel OBERON tegen decor Middeleeuwen

tekst:Ronneke van Genugten, beeld:Lies Willaert

LEGNICA (Polen) – ER WAS EENS… een koninkrijk dat zijn koning verloor. Aan raadsheer Zebardyn de taak een waardig opvolger te vinden. Het begin van een sprookje? Integendeel, het is ’t begin van de harde werkelijkheid waar de zestien kandidaten van Oberon in terechtkomen. Acht mannen en acht vrouwen maken in het TROS-programma, dat vanaf 14 oktober wordt uitgezonden, een realistische tijdreis naar de Middeleeuwen. Afgesloten van de buitenwereld komen zij in hun eigen verhaal terecht. Huub Stapel is de enige acteur in de rol van de raadsheer. De deelnemers worden geconfronteerd met de harde realiteit van vechten en overleven. Hun krachten worden gemeten, zowel fysiek als psychologisch.

Het dorpje Legnica beloofde al niet veel goeds maar eenmaal aan de voet van de berg waar het middeleeuwse kasteel hoog bovenuit torent, zakt ons de moed in de schoenen.
Na een korte wandeling bereiken we via overwoekerde bospaden de dreigende kasteelpoorten. Het schavot bij de ingang doet ons het ergste vrezen: hier gaat het er niet bepaald zachtaardig aan toe.

Toch hebben de kandidaten die zich hebben aangemeld niets te duchten. De enige dreiging die hen boven het hoofd hangt, is honger, dorst en mentale uitputting. Meteen na aankomst worden ze zes weken lang afgesloten van de buitenwereld. Ze weten niets van de bomaanslagen in Londen, weten niet dat Spanje zucht onder een moordende hittegolf. In de jungle van de Middeleeuwen zijn ze maar met één ding bezig: overleven!

Met ketenen vastgebonden wachten twee deelneemsters in middeleeuws kostuum op de spannende dingen die komen gaan.
Miserabel
In het psychologische spel Oberon ervaren de deelnemers het middeleeuwse bestaan aan den lijve: het standenverschil, het miserabele leven van de armen met nauwelijks comfort en hygiëne en het leven in weelde van de edelen op het kasteel. In dertien afleveringen wordt er gestreden om de titel van koning of koningin Oberon.

De kandidaten hebben het zwaar. De armlastigen moeten maar zien dat ze wat te eten krijgen. Een klein moestuintje, een os, een koe, een geit en een paar kippen. Daar mogen ze het mee doen. Verder staan ze in dienst van de edelen, die rijkelijk in overvloed leven binnen de kasteelmuren.

Maar ook deze dappere ridders zijn hun status niet zeker. Via allerlei opdrachten die in het programma zijn verwerkt, kunnen zij binnen enkele minuten in het armenhuis terechtkomen. Pas na zes spannende en inspannende weken wordt duidelijk wie zich koning(in) Oberon mag noemen.

Het zal de derde koning(in) zijn in een tijdsbestek van een krap half jaar. Kort voordat de Nederlandse ploeg neerstreek in het Poolse kasteel, dat tot 1945 in handen was van de Duitsers, draaiden zowel Zweden als Frankrijk hun eigen versie van het nieuwe televisieconcept. Nog niet eerder werden op deze manier fictie en realiteit samengebracht in één programma. De Nederlandse serie wordt gemaakt door Kanakna, de makers van onder meer het succesvolle ’Expeditie Robinson’ en ’Peking Express’.

Met het oog op de samenwerking tussen de TROS en VRT is bewust gekozen voor een gemengd gezelschap. Acht Nederlanders en acht Vlamingen zijn geselecteerd uit meer dan 600 kandidaten. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal Middeleeuwenfreak.

Sommigen gaan zelfs zo ver in hun passie voor dit tijdperk dat ze in hun vrije tijd elke mogelijkheid aangrijpen om riddertje te spelen. De ervaringen die ze daarbij hebben opgedaan, komt hen in het realistische spel goed van pas. Behalve de strijd om ’wat eten we vandaag’ moeten er in de live versie van het favoriete familiespel Stratego heel wat harde noten worden gekraakt.

Wetten
In het land van Oberon gelden talrijke wetten. Overtredingen worden zwaar bestraft.
  • Niemand spreekt ongevraagd tot de raadsheer.
  • Beslissingen worden nooit genomen door loting.
  • De rijken mogen de armen niet van voedsel voorzien of onderdak verlenen.
  • De armen betreden nooit het kasteel.
  • Dieren mogen niet worden geslacht; zij dienen enkel voor de eieren en de melk.
  • Armen leven onder dwangrecht van de edelen.
  • Een edele maakt zijn handen nooit zelf vuil.
  • Als iemand het land wil verlaten, moet hij of zij zelf de noodklok luiden.
bron: De Telegraaf 24 juli 2005