Artikel

"Expeditie Middeleeuwen"

Jacques Hendriks
Tros en Vlaamse publieke omroep starten binnenkort het reality-spelprogramma
‘Oberon’. Een soort van ‘Expeditie Middeleeuwen’ met onder de deelnemers
Nicolle Wieme (Oostburg) en Isaak Heemskerk (Breda)
Gaasbeek – de één noemt zichzelf een luxepoppetje dat normaal gruwt van het idee haar behoeften op een emmer te moeten doen. De ander is een stoere ridder die per ongeluk in de 21e eeuw beland lijkt. Ze zijn twee van de zestien deelnemers aan het nieuwe spelprogramma ‘Oberon’ dat kijker en kandidaten terugvoert naar de 14e eeuw. Twee tegenpolen. Zij, visagiste Nicolle Wieme (41) uit Oostburg, moeder van twee kinderen. Ze stuitte toevallig op de oproep voor Oberon en dacht “waarom niet? “. Hij, Isaak Heemskerk (32) uit Breda, is helemaal verslingerd aan alles wat met de middeleeuwen te maken heeft. Hij zag in deelname aan ‘Oberon’ zijn droom werkelijkheid worden: een tijdreis naar die donkere periode in de geschiedenis. Het format – ‘history-reality’ – voor het tv-programma is uit Zweden afkomstig en werd opgepikt door de Belgische productiemaatschappij Kanakna. De Vlaamse publieke omroep één had wel oren naar het concept en zocht vanwege de kosten samenwerking bij de Tros. Mocht het programma een succes worden, dan denken met name de Belgen aan een vervolg of bijvoorbeeld een variant in de Romeinse tijd.


Huub Stapel
In de dertiendelige reeks, die vrijdag 14 oktober op beide zenders van start  gaat, reizen acht belgen en acht nederlanders naar het denkbeeldige  koninkrijk Oberon dat dezelfde naam draagt als de elfenkoning uit Shakespeares ‘Midsummers Night’s Dream’. Rond 1350 is koning Darius aldaar vermoord. Raadsheer Zebardyn (gespeeld door Huub Stapel) moet een nieuwe vorst kiezen. Door middel van opdrachten van de raadsheer en duels moet deze zich aanbieden uit de kandidaten. Vier van hen leven als edelen in een kasteel, twaalf als horigen in een armenhuis. Door de opdrachten en duels kunnen de horigen edelman worden, maar ook andersom.  Uiteindelijk strijden twee overgebleven edelen om de troon.In ‘Oberon’  gaat het er niet alleen om fysiek overeind te blijven, het is vooral een psychologisch spel, waarin tactische vaardigheid zeer goed van pas komt.
Nicolle Wieme zegt deze zomer een ‘supertijd’ gehad te hebben tijdens de ruim zes weken durende opnames in Polen. En dat terwijl ze helemaal niet het survival type is. “nee hoor, ik    ben een luxepoppetje. Op vakantie wil ik op de eerste plaats dat het hotel piekfijn in orde is. Mij zul je normaal gesproken niet op een emmer zien plassen”. Wat bezielde de Zeeuws-Vlaamse dan om zich aan te melden voor dit programma? “Ik heb een eigen bedrijf als visagiste en zocht eigenlijk naar de website van het programma ‘Looking Good’, toen ik op de oproep stuitte. Ik maak in mijn brance vaak de wereld achter de schermen mee. Het leek me wel wat om nu zelf ook eens vóór de camera’s te verschijnen.” De weken in Polen hebben Nicolle veranderd, zegt ze tijdens de presentatie in een kasteel in het Belgische Gaasbeek. “Ik werk normaal meer dan 40 uur per week. Naast mijn eigen bedrijf heb ik ook nog voor een aantal uren een baan in een ziekenhuis. Altijd was ik maar aan het draven. In die middeleeuwse setting maakte ik mee wat serene rust met je doet. Leerde ik in het armenhuis hoe je ook met heel weinig materiële dingen kunt overleven. Je kunt het een omslagpunt in mijn leven noemen”

Bij Isaak Heemskerk, financieel en juridisch administratief medewerker, zie je van mijlen afstand wat voor vlees je in de kuip hebt. Stoere tred, wapperende lange manen, blonde baard. Zijn eerste opmerking wekt dan ook geen enkele verbazing “Ik heb me puur vanwege de middeleeuwen aangemeld. Ik ben een enorme geschiedenis fanaat” Al in het begin van aflevering 1 zien we Heemskerk gretig naar een zwaard grijpen. Logisch, “Ik ben lid van De Zwaardkring, een Tilburgse zwaardvechtersvereniging. We bekwamen ons in 12e tot 16e eeuws vechten, maar ook wel in oudere Viking-technieken. Ik geloof dat er maar drie van dit
soort verenigingen zijn in ons land”
Dat is nog niet alles, Heemskerk mag zich ook graag in kledij uit die tijd hullen bij speciale evenementen . “en ik heb altijd wel een fles mede in huis. Dat is een uit de middeleeuwen stammende honingdrank. Ja, die is gewoon nog te krijgen, in diverse varianten, tot zo’n 12 procent alcohol.” “Daarnaast maak ik graag laat-middeleeuwse muziek. Ik speel nu zelf bas maar heb ook viool gespeeld. Helaas is het lastig om in de regio Breda goede muzikanten te vinden voor dit genre.” Het productieteam kreeg tijdens de opnames dus te maken met een echte kenner. En leek het in zijn ogen ook een beetje écht, in het Poolse Grodziec. “Ze hadden goed hun best gedaan maar het is natuurlijk onmogelijk om volledig historisch verantwoord te zijn. Door de aanwezigheid van camera’s waren wij ons bijvoorbeeld er steeds van bewust dat we maar in een decor stonden”

Nicolle zegt ‘vreselijk veel lol’ gehad te hebben met de rest van de groep. Isaak stipt aan dat hij vrienden heeft gemaakt, maar dat er ook mensen waren met wie hij het totaal niet kon vinden. “Ik ben er ook niet ingestapt om zoveel mogelijk vrienden te maken. We kwamen daar toch als individuen. Stelde iemand zich vanaf het begin te amicaal op, dan wekte dat achterdocht. Dan kon je je beter in het begin als slechterik profileren. Viel het daarna alleen maar mee.” Beiden hebben na dit avontuur de smaak te pakken.

Isaak: “Zo’n televisie-ervaring is leuk, ik zou best nog wel eens aan zoiets willen meedoen. En ik blijf natuurlijk meewerken aan middeleeuwse evenementen. Ik hou wel van verkleedpartijtjes.”

Nicolle: “Het bevalt me wel voor de camera en zou best iets willen doen in een beauty-programma.” Nu maar hopen dat ze alsnog de site van ‘Looking Good’ weet te vinden…
Bron: BN de Stem - 17 september 2005