De meest opmerkelijke quotes uit aflevering 8

 

“Eén van de rechten van de Regent is dat hij, ter opwarming van het bed, één van de dames mee mag nemen.” zegt Cor tegen de andere edelen, ’s avonds tegen bedtijd.

De reactie van Candida: “Ik word nog liever gestraft, ik doe er niet aan mee.”

Cor, als Iris en Riet, na inspectie van Cor z’n bed, hem laten weten niet bij hem te zullen slapen: “Met de staart tussen de benen gaan ze weer.”
Stella, in het armenhuis: “Ik ga geen pact sluiten, met niemand, ik kruip in niemands kont, vergeet dat maar.”
Zebardyn heeft via een brief een uitdaging voor Cor: “Regent, de kans dat U ooit de nieuwe koning van Oberon wordt is reëel. U kan bewijzen een goede koning te zijn door de armen te overtuigen toch te ploegen. Verras mij, uw Raadsheer.”

Cor na het lezen van die brief: “Toen dacht ik bij mijn eigen, ik krijg ze wel zo ver, maar mijn edelen zeiden dat wordt een pittige klus“.

Cor tegen de andere edelen: “Willen jullie niet voor me ploegen?”
“Zo maak je je niet populair, meneer Dolf.” aldus Andreas als Dolf verdwenen is met de picknickmand.

Als Dolf ruim een uur later dan de anderen bij de plek voor de Herendienst aankomt roept Olivier hem toe: “Heb je het bordje niet gezien?”

Andreas over Dolf: “Als er één iemand geen koning zal zijn, dan zal jij dat wel zijn Dolf.”
“Ik ben blij dat jullie er niet zo’n moeite mee hebben dat ik eten van het banket zal stelen om jullie een loer te draaien.” zegt Erik tegen de edelen nadat hij hun van zijn plan op de hoogte heeft gesteld.

“Je kunt het wel zo opvatten dat hij nu echt uitgekakt is in het armenhuis en het nu zoekt bij ons.” Cor tegen de andere edelen na de openbaring van Dolf.

“We zullen ogen in onze rug moeten hebben” aldus Iris.
De vier edelen zitten bij elkaar en bespreken de komende Machtsstrijd. “Misschien is het wel wijnproeven” gooit Cor een balletje op. Waarop Candida lachend reageert: “Dan kan je de ketting net zo goed meteen omhouden.”

Cor staat op één van de bootjes tijdens de Machtsstrijd. Erik: “Ik denk dat hij heel wankel zal staan.” Wat Olivier beaamt: “Ik vrees het.”

Cor na afloop: “Ik was nog niet koud vertrokken, of ik lag er al bijna in.”
De Raadsheer tegen Candida, de nieuwe Regentes: “U bent de eerste Regentes voor wie ik mij nederig buig, want dit is de derde keer dat ik U in deze hoedanigheid mag begroeten.”

“Sorry Cor” zegt Candida tegen Cor “maar vanavond vlieg je uit je bed.”

“En zal ik je eens iets vertellen” voegt Iris er aan toe “bij haar kruipen we er gewoon bij, dat is geen probleem.”

Cor, als hij afscheid neemt van Oberon, tegen de armen: “Op dit moment staan hier drie fantastische vrouwen, die edel behandeld moeten worden.”

Stella, nadat Cor Olivier heeft gevraagd hem te vervangen als edele: “Ik denk dat hij zo nog iets kon doen voor Olivier. En dat was dit. En dat was mooi. Zo ga je met vrienden om.”

Candida, als Cor Oberon heeft verlaten: “Cor is veel meer dan wij dachten, de drinkebroer, die goedlachs en joviaal is.”
Als de Herendienst slaagt mogen de armen het zelfgebrouwen bier houden en krijgen bovendien een extra portie vlees. Erik: “Dat klinkt naar chantage.”

Erik is gekozen als Baljuw en moet beslissen of de armen de Herendienst zullen laten slagen. Stella leeft met hem mee: “Erik, ga een wandeling maken en denk er over na, het is aan jou! Alsjeblieft… een vergiftigd cadeautje.”
Candida is vol vertrouwen dat de Herendienst zal slagen en gaat een middagdutje doen: “Ik ben er van overtuigd dat ik het op mijn manier -a la Candida- gedaan heb en dat het gaat lukken.”

Iris en Olivier vertrouwen de armen niet en bekijken van een afstand de bezigheden rondom de Herendienst. Dan komt Erik naar hen toe. Iris: “Geef je het wel een kans?” “Fiftyfifty” grijnst Erik.

“Ik ben niet echt op mijn gemak” zegt Iris tegen Erik “dat betekent dat Olivier of ik misschien tegen jou moeten duelleren.” Waarop Erik antwoordt: “Op leven of dood!”
Als Riet bij het armenhuis aankomt om te kijken of de Herendienst geslaagd is: “Alle alcohol is op, geloof ik, aan jullie te horen.”

Imelda, wanneer Riet teleurgesteld weer naar het kasteel is vertrokken: “Is er nog iemand die met de drank rond gaat?”
Erik mag als Baljuw op het kasteel dineren: “Jullie hebben de verkeerde Baljuw gekozen. Jullie hadden mij niet moeten kiezen… een hele domme keuze.”

Omdat de Herendienst mislukt is moet Dolf een straf ondergaan en staat met zijn armen boven zijn hoofd vastgebonden op het binnenplein. Andreas bekijkt Dolf van een afstandje: “Dat ziet er mooi uit… een heel mooi kader.”

Dolf ondergaat de straf laconiek: “Er zijn duizenden mensen gestraft op die manier en misschien nog wel steeds. Dan zou het gek zijn als ik het niet zou volhouden.”
Silke over het mislukken van de strategie van Candida: “Je kunt je strategie niet herstellen en je dode mannen weer overeind zetten.”

Zebardyn heeft een brief gehad van Candida met daarin een verzoek, helaas voor haar wijst hij het verzoek af. “Een Regentes moet leren om de consequenties van haar beslissingen te dragen.”

Andreas en Riet moeten tegen elkaar duelleren. Andreas: “Ik vond het moeilijk om tegen een vrouw te duelleren. Want een vrouw sla je niet, die behandel je met liefde.”

“Focussen, niet slapen.” roept Erik Andreas toe tijdens het duel.

Riet: “Telkens als ik probeerde hem een slag te geven, ging ik wankelen en duwde mezelf in het water.”

Andreas mag het armenhuis verlaten en wordt Edele. Voor de laatste keer kleedt hij zich aan in het armenhuis. “Ga je die vodden aan je voeten houden?” vraagt Imelda hem.

Andreas is de nieuwe edele. “Een jonge prins” zegt Imelda trots. “Altijd met de voetjes op de grond blijven” geeft Erik Andreas mee als goed raad.