Verslag Aflevering 4

Onrust in het kasteel!

Doordat Jeroen Oberon verlaten heeft zitten er maar 3 edelen in het kasteel terwijl er plaats is voor 4. Bob hoopt dan ook dat er niet nog een vrouw bij komt. Maar de keuze voor een nieuwe edele ligt volledig in handen van de armen. Isaac zou heel graag naar het kasteel willen. Maar Candida wil dit ook heel graag. De armen kiezen ervoor om te stemmen. Uiteindelijk is het Candida die naar het kasteel toe mag. De armen hopen dat zij beter gaat regeren dan Stella. Dan wordt de vrees van bob waarheid de vrouwen grijpen de macht in het kasteel. Bob had liever een man gewild in het kasteel. Candida kijkt haar ogen uit in het kasteel. Ze is erg onder de indruk van het kasteel.
Dan komt er een nieuwe kandidaat de plaats van Jeroen overnemen. Zijn naam is Olivier. Hij stelt zich meteen voor aan de armen. De armen onthalen hem goed en stellen zich ook voor aan hem. Olivier geeft meteen al aan dat hij niet weet wat de armen van hem verwachten. En wat hij moet doen. Hij voelt zich meteen thuis bij de armen. Maar ondertussen is Erik niet blij met de komst van een nieuwe kandidaat. Hij begrijpt niet dat er halverwege nog een kandidaat in het spel komt. En hij vind dat dit niet eerlijk is.
Het harde leven van de armen gaat verder. De uier van de koe is ontstoken. De armen hebben het zwaar maar ze blijven hoopvol. Ze rekenen door de komst van Candida in het kasteel op een betere toekomst. Ondertussen in het kasteel confronteert Candida, Stella met de dingen die de armen toch echt wel nodig hebben. Stella geeft aan dat ze dat zelf ook wel weet maar er niks aan kan doen. Omdat het verboden is de raadsheer persoonlijk aan te spreken stelt Candida voor aan Stella of ze niet een schriftelijke aanvraag aan de raadsheer kan geven. Stella wil het niet proberen. Candida geeft aan dat ze vindt dat ze het moet proberen. Stella schrikt hier erg van. De twijfel slaat toe bij Bob hij begint steeds meer te twijfelen over Stella als regentes. Net als Bob beginnen de armen ook steeds meer te twijfelen aan haar regentschap.
Uiteindelijk beslist Stella om toch maar een brief te schrijven naar de raadsheer. Bob en Candida merken meteen op dat Stella misschien wel met de eer gaat strijken. Candida kiest ervoor om toch maar mee te helpen met de brief en Stella een beetje in de gaten te houden. Als Stella klaar is met de brief schuift ze het onder de deur van de raadsheer door. Candida's eerste plan is gelukt ze heeft Stella tot een risicovolle actie gedwongen. Bob en Candida brengen verslag uit bij de armen. Niemand weet hoe de raadsheer gaat reageren op de brief van Stella. Maar het leven in Oberon gaat door.
De armen beginnen aan hun dagtaken ze moeten groenten oogsten, water halen, en houthakken voor de edelen. Ondertussen mag Isaac de edelen de grondbeginselen van het zwaard vechten leren. Polly merkt al snel dat Isaac een echte leraar is. Isaac geniet intens dit is het leven dat hij wil leiden. Bij de armen vind hij nog steeds zijn draai niet. Isaac geeft zelf al aan dat hij er niet van houdt om in een grote groep te leven die steeds op elkaar’s lip zit. Hij merkt ook al snel dat als hij bij de armen wil komen hij erg gemeen gaat worden als hij voor de volle 100 procent zich zal inzetten. Straks is er een nieuwe machtsstrijd de 4 edelen maken dan onderling uit wie de komende 3 dagen de nieuwe regent is van Oberon. Stella's regentschap vindt ze heel moeilijk vooral door de komst van Candida. Ze heeft geen zin in het gezeik dat gaat komen. Ze benadrukt nog maar eens dat ze niet gekozen heeft voor het regentschap. Candida begrijpt niet waarom ze dan Andreas heeft gekozen bij de vorige machtsstrijd. Stella wil niet toegeven dat ze voor winst is gegaan. Ze vindt het heel onprettig als er woorden in haar mond gelegd worden die ze niet gebruikt heeft. Het regentschap van Stella was geen succes misschien breekt er met een nieuwe regent een nieuw tijdperk aan.
Het ambtstermijn loopt ten einde. Er komt een nieuwe machtsstrijd. Dan wordt meteen duidelijk dat de volgende regent de macht heeft over leven en dood en over blijven of verdwijnen uit Oberon. Polly geeft meteen aan dat ze absoluut niet wil kiezen of iemand het spel uit gaat. Bob wil het ook niet op zijn geweten hebben dat er iemand door hem naar huis toe moet. Deze nieuwe wending verhoogt de inzet van de machtsstrijd wie straks de ketting draagt beslist over leven en dood.
De brief van Stella is in goede handen ontvangen. De maatregelen wie nodig waren voor de armen zijn genomen. Stella geeft aan dat ze absoluut geen 2e ambtstermijn wil. Candida geeft aan dat ze heel graag regentes wil worden. Dan begint de machtsstrijd. De edelen krijgen 1 minuut de tijd om een reeks middeleeuwse spelkaarten uit hun hoofd te leren. Daarna moeten ze in een grotere stapel dezelfde kaarten terugvinden. En in de goede volgorde leggen. Bob merkt meteen al dat dit spel niet voor hem is weggelegd. Dan wordt er gekeken of de 1e kaart goed is. De eerste kaart van Stella is goed. De 1e kaart van Polly is ook goed. Dan is bob aan de beurt om zijn 1e kaart om te draaien hij heeft een foute kaart. Candida’s eerste kaart is ook goed. Stella's 2e kaart is wederom goed. Polly's 2e kaart is fout. En tot slot is het Candida die een verkeerde kaart legt. Dit betekend dat Stella regentes blijft.
Bob, Polly en Candida begrijpen het absoluut niet waarom ze nou gewonnen heeft. Candida ergert zich eraan dat Stella nu begint te huilen.Stella geeft aan dat ze zich mentaal uitgedaagd voelde. Ze vindt het een vergiftigd cadeau. Dan verteld Stella aan de armen dat ze weer regentes is geworden. Ze laat de armen ook meteen weten dat ze ook de macht heeft van leven en dood. De armen schrikken hier erg van. Het eerste regentschap van Stella was een ramp. Iris maakt Stella meteen duidelijk dat elke beslissing die zij neemt negatief, zij de eerst volgende keer 3 x zo hard wordt teruggepakt als ze geen regent meer is. Iris vindt ook dat Stella van de plek af moet als regentes. Stella voelt zich eenzamer dan ooit.
Dan slaat de noodklok. Het is Isaac die afscheid wil nemen van Oberon.  Isaac geeft zelf al aan dat hij zijn doelstellingen hier niet kan halen. Isaac vindt het fantastisch dat hij hierbij kon zijn en verlaat Oberon. Stella begint haar 2e ambtstermijn met een slecht humeur. Elke 2e dag van haar regentschap moet Stella een edele kiezen voor de herendienst. Stella kiest ervoor om de edelen zelf te laten beslissen wie de herendienst gaat doen. Bob zou er geen moeite mee hebben om de herendienst te doen. Bob wil het ook omdat hij graag een duel wil met een van de armen.
Candida begrijpt dat Bob wel eens wil laten zien wat hij in zijn mars heeft. Als Bob een duel wil dan moet de herendienst mislukken. Maar dan lopen de armen wel hun beloning mis. Dan begint de herendienst. De opdracht is 1 pond wol tot draad te spinnen door een schaap volledig te scheren. De beloning is een mand met appels. Lukt de opdracht niet dan volgt er een straf. Iedereen begint meteen aan de opdracht. Het lukt ze al snel het schaap in de goede houding te houden en hem zo te scheren. Bob houdt de armen goed in de gaten. Hij hoopt dat de herendienst niet gaat lukken. En dat hij zo een duel mag doen tegen een van de armen. De armen geven aan dat ze het wel eens tijd vinden worden dat Bob bij de armen komt. Fred en Erik verzinnen een excuus voor het mislukken van de herendienst. De armen geven aan dat het echt niet gaat lukken. Bob is er erg blij mee dat de herendienst waarschijnlijk niet gaat lukken.
Ondertussen heeft Stella zich in kasteel afgesloten van de rest van Oberon. Behalve van Polly. Stella vraagt zich af hoe ze haar mislukte regentschap nog kan redden. Ondertussen is de herendienst voor de allereerste keer mislukt. De armen moeten het maar doen met een beetje droog brood en een paar appels. Dan wordt Fred uitgenodigd voor het banket. Als Fred aan tafel zit geeft hij meteen al aan dat de armen het steeds slechter hebben. Stella verteld dat ze er niks aan kan doen. Even later bespreekt Stella met Fred een plannetje. Het is de bedoeling dat Fred eten gaat stelen. Dan gaat Stella naar de wc. Wanneer ze de kamer uitloopt pakt Fred al het eten van de tafel. En neemt het mee naar de armen.
De armen ontvangen hem als een echte held. In het kasteel is de sfeer minder uitgelaten. Doordat Fred eten meegepikt heeft is er weer een wet van Oberon overtreden. Dan komt Fred weer in het kasteel. Bob geeft meteen aan dat Stella de schuldige is van het stelen. Stella schuift meteen haar schuld af op Bob en Candida en Polly. Bob vindt dit niet eerlijk tegen over de edelen. Bob merkt al snel dat het gewoon een plan van Stella was dat Fred het eten zou stelen. Fred verlaat snel het kasteel omdat hij het gekibbel zat is. De edelen geven aan dat Stella net doet of zij wat misdaan hebben terwijl dat zij de gene is wie wat misdaan heeft. Dan verlaten Bob en Candida het kasteel. Dan begint Polly te huilen en zelfs tegen haar liegt Stella. Stella doet net of ze niet wist dat Fred dit ging doen.
Ondertussen roept Candida alle armen naar het armenpoortje ze is totaal overstuur. De armen willen graag dat Candida haar kant van het verhaal verteld. Ze verteld precies wat er gebeurd is. De armen hebben veel begrip voor Candida. Bob en Candida hebben geen andere keus om terug te keren naar een gescheurd kasteel. De onrust in Oberon neemt toe niet alleen in het kasteel maar ook in het armenhuis. Hedwig krijgt een inzinking de laatste ruzie was er voor haar een te veel. Hedwig gebruikt de nacht om goed na te denken. De volgende morgen luidt Hedwig de noodklok. Ze vindt het mooi geweest en vertrekt ook uit Oberon.
Na het vertrek van Hedwig verzamelen de edelen zich bij het ontbijt. Door de ruzie van de avond ervoor is de spanning om te snijden. Bob voelt zich nog erg ontdaan en heeft geen behoefte om te praten. Stella vind het allemaal wat overdreven. Ze voelt zich niet verantwoordelijk voor gevoelens die andere mensen hebben. Omdat er donkere tijden aanbreken in Oberon hebben Stella en Polly vannacht de zon aanbeden om zo de demonen uit Oberon te verjagen. Maar de zonnebezweringen van Polly en Stella hebben geen invloed op Bob en Candida. Bob en Candida vinden nog steeds dat wat Stella heeft gedaan niet acceptabel is.
Omdat er weer een wet is overtreden in Oberon moet Stella naar de raadsheer. De raadsheer geeft aan dat de eindverantwoordelijkheid bij Stella ligt en dat er iemand gestraft moet worden. Omdat er iemand gestraft moet worden moet Stella een schuldige aanwijzen die 2 uur in het schalblok moet doorbrengen. Ze kiest er zelf voor om 2 uur lang in het schalblok door te brengen. Ze verteld meteen tegen de edelen dat zij zelf in het schalblok gaat staan. Stella moet niet als enige in het schalblok omdat de herendienst niet geslaagd is moet er ook een arme boeten. Fred had graag zelf die straf uitgezeten maar dat mag hij niet. Fred kiest er voor om Erik 2 uur lang in het schalblok te plaatsen. Als Erik in het schalblok zit krijgt hij veel steun van de armen. Fred geeft aan dat Erik hem de volgende keer mag kiezen als er een straf uitgezeten moet worden.
Omdat de herendienst mislukte mag Bob eindelijk een duel aan gaan.
Iris kiest ervoor om het duel aan te gaan met Bob. Door de ruzie met Stella hebben Bob en Candida zich steeds meer naar elkaar toegetrokken. Candida is er bang voor dat Bob het kasteel moet verlaten doordat hij het duel verliest. Bij het duel worden Iris en Bob allebei in het midden van de cirkel vastgebonden. Ze krijgen allebei een zwaard een harnas en een schild. Wie als eerste de roos van de tegenstander van de helm afslaat is de winnaar.
De winnaar wordt edele en gaat naar het kasteel. Wat er met de verliezer gebeurd is aan Stella. Dan begint het duel. Iris slaat flink door en wat niemand verwacht dat gebeurd. Bob moet wijken. Hij ontsnapt nog maar net aan een nederlaag. Maar uiteindelijk is Bob de gene die bij Iris de roos van de helm afslaat. Dan mag Stella bepalen wat er gaat gebeuren met Iris. Ze kiest ervoor om Iris in het spel te houden. Bob gaat terug naar het kasteel en Iris gaat terug naar het armenhuis.