Verslag aflevering 3

Heerschappij en hekserij

Een nieuwe morgen breekt aan in Oberon en er is al 1 man wakker. Dolf wil aan de slag en opent het luik. Hij bedoelt het goed, maar de andere kunnen zijn goede bedoelingen niet echt waarderen. Ze vinden hem respectloos omdat hij hen niet gewoon laat slapen. Vooral Fred uit zijn frustraties meteen.
In het kasteel staat Erik op ontploffen. Hij begrijpt de humor van Stella niet. Maar juist met die humor wil Stella hem helpen om geen fouten te maken.
Een paar dagen geleden was Dolf nog de heerser van Oberon en nu is hij de kop van Jut in het armenhuis. Toch vindt hij dat de andere genodigden hem eerst moeten accepteren voordat hij weer naar het kasteel mag. Isaak blijft liever buiten schot en houdt zich op de achtergrond.
Met de voeten van Jeroen gaat het niet goed. In de strijd om een plaats in het kasteel heeft hij zijn ene voet gekneusd en de andere flink gehavend. Stella maakt zich daar zorgen over.
Regent Erik moet naar de Raadsheer. Hij is al drie dagen regent en de regels schrijven voor dat er dan gestreden moet worden om de titel van regent. Voor de strijd moet hij 3 mensen uit het armenhuis aanwijzen die de 2 edelen en de regent moeten steunen in hun jacht op de ketting.  Jeroen doet vanwege zijn blessure niet mee. De laatste taak van regent Erik is bepalen welke arme welke edele gaat steunen. Helaas ontbreekt het ook Erik aan doortastendheid dus hij vraagt de edelen wie zij graag als secundant hebben. Stella kiest de jonge Andreas en deze keuze wordt door Erik gezien als een tactische. Kennelijk gaat ze voor de winst.
Als de keuze bekend gemaakt wordt vinden de armen Stella ambiteus. De edelen krijgen een picknick en de armen mogen toekijken hoe zij hun magen vullen. Opvallend is dat Stella met haar rug naar de armen zit. Dat vinden ze raar. Stella speelt al snel open kaart met de jonge Andreas. Hedwig vindt Stella een gemene koningin maar al gauw blijkt hun vrees onterecht te zijn.
Niet iedereen zit lekker in zijn vel of blijkt gelukkig te zijn. Zo is het Jeroen zit er erg mee dat hij de armen, die hem naar de eindstreep hebben toegeschreeuwd, zal teleurstellen. Hij is bang dat hij vanwege zijn voet Oberon vroegtijdig zal moeten verlaten.
Vanavond is de langste nacht van het jaar. Bob en Erik zien de voorbereidingen van Stella met lede ogen aan. Totdat zij haar bezigheden moet staken omdat het tijd is voor het duel.
 
Andreas begint voortvarend aan het duel. De uitverkoren armen moeten met blote voeten net zo lang in een ton druiven stampen tot er genoeg sap uitkomt voor een volle beker. De beker van Stella is dan ook als eerste vol. Snel gaat zij te paard verder maar Erik en Bob zitten haar op de hielen. Beide heren komen eerder dan Stella aan bij raadsheer Zebardyn. Maar uiteindelijk is het haar beker die het meeste sap levert en zo wordt Stella de nieuwe regentes van Oberon.
De armen vinden het leuk dat Stella de nieuwe regentes is van Oberon omdat het hun bondgenote is. De eerste taak van Stella is de herendienst. Als advies van de raadsheer krijgt ze te horen dat ze 'politiek' moet denken. Stella begrijpt deze raad eerst niet helemaal, maar dan bedenkt ze dat het niet verkeerd zou zijn als ze naast Jeroen nog een bondgenote in het kasteel zou krijgen. Daarna wijst ze Jeroen aan als edele voor de herendienst. Jeroen op zijn beurt kiest Polly, hun oude vriendin, als Baljuw. De opdracht is brood bakken tot ze een bepaald gewicht bereikt hebben. Als deze herendienst goed wordt uitgevoerd mogen de armen aanschuiven aan het Midzomernachtbanket. Helaas slaagt Polly er niet in om de armen te sturen en iedereen gaat apart te werk. Toch blijkt dat te lukken en de herendienst verloopt succesvol. Alleen Isaak helpt niet mee met bakken. Hij is nog steeds teruggetrokken. Hij heeft heimwee naar het kasteelleven. Daarom vraagt Stella hem te werken aan de heksenkring. De armen vinden dat prima, want niets doen in Oberon hoort er niet bij. 
Jeroen is heel blij dat de herendienst geslaagd is en hij in het kasteel mag blijven. De armen zijn eveneens reuze blij omdat ze eindelijk weer eens een volledige maaltijd voorgeschoteld krijgen. Maar voor het zover is wil regentes Stella beginnen met het ritueel van de Midzomernacht en de zij opent de heksenkring. Stella vindt het jammer dat niet iederen meedoet aan het ritueel.
En dan is het tijd om te eten. Andreas vindt het eten heel erg lekker en hij later ontpopt hij zich tot een echte entertainer. Als een volleerd jongleur gooit en vangt hij brandende fakkels. Om vervolgens nog eens torenhoge vlammen te spuwen. Iedereen staat versteld van zijn kunsten!
De armen nemen al het overgebleven eten mee naar het armenhuis.
 
De volgende morgen is iedereen in Oberon nog in diepe rust. Alleen Peter en Nicolle zijn wakker en kijken naar het eten wat over is. Ze hebben de komende dagen nog meer dan genoeg te eten.
Erik denkt dat er een complot gaande is tussen Polly, Stella en Jeroen. Alles hangt af van het duel. Als Erik het duel verliest moet hij naar het armen en komt Polly als edele in het kasteel terecht. Polly fantaseert al over het leven als kasteelvrouwe.
In de arena, waar de duels plaatsvinden, staat een indrukwekkende opstelling. Erik verwacht een fysieke proef en hij schat zijn kansen hoog in. Maar.... het blijkt om een quiz te gaan. In het begin gaat het gelijk op, maar uiteindelijk wint Polly en zo komt zij bij haar vrienden in het kasteel terecht.
En Erik komt in het armenhuis. Zijn eerste doel is intergreren in de groep.
Bob staat er alleen voor in het kasteel, omdat Polly, Jeroen en Stella 6 handen op 1 buik zijn.
Dan luidt plotseling de klok. Dit betekent dat iemand Oberon vroegtijdig wil verlaten. Iedereen spoedt zich naar de klok en ziet Jeroen staan. Hij vindt het heel moeilijk, maar zijn voet is zo pijnlijk dat verder meedoen eigenlijk onverantwoord is. Met verdriet neemt iedereen afscheid van Jeroen. Na 9 dagen Oberon is hij de eerste die vertrekt.