Verslag aflevering 10

De “Fab-Four” valt uiteen

De sfeer in het armenhuis is prima.
Hoewel er een minder is in de groep, vindt Imelda de groep juist versterkt. De armen zijn echter wel boos op de Edelen en dan voornamelijk op Olivier.
Ze vinden dat hij zich als een varken gedragen heeft tijdens het welkomstdiner voor Silke.
De dagtaak van de armen bestaat uit het binnenhalen van de oogst en deze verwerken. Het enige nadeel is dat de armen geen lastdier hebben en dat zij de kar dus zelf moeten trekken. Dolf neemt ook hierbij weer het initiatief en werkt zelf als een os.
Terwijl de armen hard werken om de dagtaak af te krijgen, overleggen de drie Edelen Andreas, Olivier en Iris dat Silke absoluut geen regent mag worden, omdat ze haar willen laten duelleren. De armen menen echter dat alleen Andreas en Silke recht hebben op het regentschap. Olivier vinden zij een zatlap en Iris heeft tot nu toe alle duels nog verloren en daarom zijn zij niet koning(in)waardig in hun ogen.
De regentstrijd bestaat uit bordjes in de vorm van een konijn met de namen van de 4 Edelen erop. De Edelen moeten één voor één met een kruisboog een konijn om zien te schieten en de Edele wiens naam op het laatst overgebleven konijn staat, wint de regentstrijd en mag zich 3 dagen regent of regentes noemen. Andreas mag eerst en schiet direct een konijn van Silke neer, evenals Olivier die als tweede mag. Iris krijgt wroeging en vindt het sneu voor Silke, maar het is Andreas die in de tussentijd het derde en laatste konijn van Silke neerschiet.
Daarna schiet Andreas de bordjes van Iris en Olivier neer. Hij heeft thuis ook een kruisboog en is dus geen partij voor de overige Edelen. Andreas doet aan “loopbaanverlenging” en is de komende 3 dagen weer regent. Silke voelt zich echter bedrogen en voelt zich nog meer gesterkt om er voor te gaan. Ze gaat niet langer meer voor de groep, maar voor zichzelf, omdat ze gemerkt heeft dat de rest dat ook doet.
Andreas nodigt Imelda uit om even boven te komen praten. Hij wil dat zij zich kandidaat stelt voor het volgende duel. Imelda weet zelf ook dat ze de zwakste is en is bang naar huis gestuurd te worden. Tevens vindt ze dat Erik nu een kans verdient om op het kasteel te komen. De armen beseffen dat Andreas en Olivier een makkelijke tegenstander zoeken voor het duel en besluiten dat het Erik is die mag duelleren. Ze willen er alles aan doen, om te zorgen dat het Olivier is die moet gaan duelleren.
Maar terwijl de armen taktische gesprekken voeren, doen Olivier en Andreas dit ook; ze zoeken steeds meer elkaars gezelschap op. Terwijl Olivier van Andreas wint met een potje schaak, praat Iris met Silke over het pact van de “Fab-Four” en vertelt haar dat ze haar hadden willen opofferen voor het duel.
Stella begint een nieuw project en probeert shampoo te maken, omdat ze al 12 dagen haar haren niet meer gewassen had en het nu beu was. Met eigeel en bier knutselt ze wat in elkaar, wat wel een doorslaand succes is. Volgens Imelda krijgt het haar er glans van en ruikt het erg lekker, maar niet naar bier.
Andreas wordt inmiddels bij de raadsheer geroepen en krijgt te horen dat als de Herendienst slaagt, hij zijn tweede schildje krijgt, waarmee hij sowieso in de finale zit. Hij stelt Iris aan als Edele voor de Herendienst. Met deze informatie gaat Silke naar de armen en maakt met hen een pact. Terwijl Silke met de armen bespreekt dat zij Iris moeten laten beloven Olivier te kiezen voor het duel als de Herendienst slaagt, houdt Olivier Andreas en Iris aan hun belofte en vraagt hij Iris om Silke te kiezen voor het duel. Wanneer Iris echter naar beneden geroepen wordt bij de armen beseft ze dat het nu ieder voor zich is in het spel en beloof ze bij een geslaagde Herendienst Olivier aan te wijzen voor het duel.
Voor de Herendienst moeten de armen 50 munten maken met aan een kant het logo van Oberon. Ze moeten een gietvorm maken en metaal zien te smelten. Dolf maakt van klei direct een gietvorm; hij maakt er een grote dikke pannenkoek van en maakt hier een soort putjes in waar het metaal in kan. Het metaal smelten is echter een groter probleem; de armen krijgen de oven niet heet genoeg. Uiteindelijk lukt het hen toch en smelt het metaal waardoor de gietvorm gevuld kan worden. De munten slagen perfect. Ze zien er mooi uit en het aantal van 50 wordt zonder problemen gehaald.
Als beloning voor de geslaagde Herendienst mogen de armen brood bakken. Erik beseft dat hij de laatste nacht in het armenhuis zal zijn. Als hij het duel wint, zal hij verder in het kasteel verblijven. Als hij verliest, moet hij Oberon per direct verlaten. Hij zegt tegen de drie overgebleven armen dat ze, mocht hij verliezen, geen verdriet mogen tonen, alleen blijdschap.
Het duel tussen Erik en Olivier is een moeilijke proef. Ze worden aan een galg opgehangen en moeten heen en weer slingeren. Als ze bij de zijlpaal kunnen, moeten ze hun benen hieromheen slaan en hun vastgebonden polsen los zien te snijden met een mes aan de paal. Vervolgens moeten ze het mes losmaken en het touw van de galg boven hun hoofd doorsnijden. Wie hier het eerst in slaagt, hoeft Oberon niet te verlaten.
De strijd is heel spannend. Noch Olivier, noch Erik lukt het maar om bij de paal te komen. Hoe ze ook schudden en heen en weer slingeren, het touw boven hen blijft recht naar beneden hangen. Olivier weet echter een extra zetje te krijgen als hij Erik raakt en slaat als eerste zijn benen rond de zijpaal. Het kost hem echter heel veel moeite om zijn polsen los te snijden, zodat Erik de kans krijgt hem in te halen en ook zijn benen rond de zijpaal krijgt. Olivier is uiteindelijk toch de eerste die zijn polsen los krijgt en de galg door krijgt. Het is Erik van wie we afscheid moeten nemen.
Na het vertrek van Erik overlegt Olivier met Andreas over diens tweede schildje. Over het eerste schildje dat hij gewonnen heeft, heeft hij een afspraak gemaakt met de armen dat hij deze nooit tegen hen zal gebruiken. Bij het winnen van het tweede schildje hebben de armen echter nooit zo’n belofte geëist en daarom vindt Olivier dat Andreas deze gewoon mag gebruiken. De armen beseffen dit ook en halen Andreas naar beneden voor een vertrouwelijk gesprek. Ze hopen hem zo ver te krijgen dat hij óók het tweede schildje niet tegen hen zal gebruiken. Andreas houdt ze echter aan het lijntje en zegt dat hij erover na moet denken. Kiest hij voor zijn vrienden of neemt hij een andere beslissing? Een die een koning waardig is? We zien het in aflevering 11.