Polen

Flora


De huidige, typisch Midden-Europese vegetatie dateert vrijwel geheel van na de laatste ijstijd. In de moerasgebieden en in de bergen treft men nog overblijfselen van de toendraflora, zoals de dwergberk, uit de tussenijstijden aan. Polen is voor een kwart bedekt met bos. Maar eens was Polen bedekt met eindeloze oerwouden. In de loop der eeuwen is door de ‘vooruitgang’ daar heel wat van verloren gegaan. Gelukkig is er tegen de grens van Wit-Rusland nog een laatste restantje te vinden.

Fauna


De dierenwereld in Polen is er eentje die je in een echt Middeleeuws land zou wensen. In de bossen leven veel herten, everzwijnen, wolven, lynxen, elanden en bevers. Een typisch Oost Europees beestje is de siesel, een nauwe verwant van de eekhoorn, maar met een heel andere levenswijze. Hij houdt zich op in holen en onder de grond en de karakteristieke kentekens van de eekhoorn, lange oren en een pluimstaart, ontbreken.


Het woud van Bialowieska op de grens van Polen en Wit-Rusland ( dat oerbos) is wereldberoemd vanwege de vrij rondlopende wisenten, de grootste Europese zoogdieren.
Door de aanwezigheid van de vele meren is Polen ook een belangrijke broed- en pleisterplaats van waterwild voor oa. Kraanvogels, aalscholvers en zwarte ooievaar. Maar ook bevolken grote kolonies wilde ganzen, eenden en reigers het water.

       
Natuur behouden in reservaten en parken
Veel van de natuur wordt beschermd in de bijna 700 natuurreservaten die Polen rijk is. Grote delen hiervan zijn niet voor mensen toegankelijk. Gelukkig zijn er ook voor het publiek toegankelijke delen waar gewandeld kan worden.
De mooiste natuurlandschappen van Polen zijn ingedeeld in ongeveer 22 Nationale Parken die allemaal niet kleiner zijn dan 1000 ha. Dat betekent dat ca. 1 % van het oppervlak van Polen beschermd natuurgebied is. Alle parken - behalve het Nationaal Park Tatry - zijn gratis toegankelijk en beschikken over een natuurhistorisch museum.
Poolse Nationale Parken zijn uniek in Europa. Niet alleen door hun grootte maar ook door de grote variëteit in landschap en in het wild levende dieren.