Verslag Aflevering 9

The 'Fab-Four' in the Castle

Vorige week moest Riet Oberon verlaten nadat ze van Andreas verloren had in het duel. Candida heeft hier erg verdriet om en wil graag duelleren, zodat ze kan verliezen en uit Oberon kan vertrekken. Ze wil ook geen nieuw regentschap meer. In de tussentijd maken de Edelen zich zorgen om de herendienst. Olivier, Andreas en Iris voelen een hechte vriendschap met elkaar en ze willen dus niet duelleren. Maar nu ze weten dat de armen de regent of regentes geen schildje gunnen, kunnen ze niet meer van ze op aan en maakt dat het erg moeilijk om de Edele voor de herendienst te kiezen.
Erik en Dolf zijn er tegen dat Candida het spel wil verlaten en willen vanaf nu de boel gaan saboteren en het spel een andere wending geven. Ze worden beide eindelijk volledig door de groep opgenomen en zelfs Erik en Stella komen nu goed overeen. De enige die zich niet lekker voelt in de groep is Silke. Haar vrienden uit het armenhuis zitten nu allemaal op het kasteel. Olivier, Andreas en Iris willen Silke gaan helpen om haar als vierde Edele in het kasteel te krijgen.
Candida denkt nog eens over haar beslissing na en denkt aan de woorden van Bob en Cor dat ze moest blijven geloven in zichzelf en besluit voor Riet, Bob en Cor om toch nog te blijven. Haar lot ligt echter in de handen van de armen, die het duel maar aan 1 Edele gunnen: Andreas. De armen krijgen intussen de opdracht om van wol fijne draad te spinnen. Dit tot grote tegenzin van de armen, omdat het erg vieze wol is.
Nadat Candida van de raadsheer te horen heeft gekregen wat de proef om het regentschap inhoudt, gaat ze naar de armen om dit te vertellen. Het blijkt dat de Edelen de proef alleen moeten doen en geen hulp nodig hebben van de secondanten uit het armenhuis. Imelda baalt hiervan, omdat de armen de proef dan niet kunnen beïnvloeden. De proef wordt gestreden met pijl en boog. Iris is hier blij mee en vindt dat de proef haar ligt. Andreas vindt ook dat de proef hem zou moeten lukken. De eerste pijl van Andreas raakt bijna het doel, maar de volgende pijlen missen jammerlijk doel. De strijd gaat tussen Candida en Andreas, want Olivier en Iris staan te knoeien. Hun pijlen komen niet eens in de buurt van het drijvend doel. Hoewel Andreas vreest voor Candida, is hij toch degene die de proef wint en zich de komende dagen regent mag noemen.
Nu hij regent is, maakt hij zich zorgen om de herendienst en om het schildje dat te bemachtigen valt en daarom gaat Andreas op bezoek bij de armen. De armen laten hem in spanning en delen hem mede dat hij volgens hun met zijn kwaliteiten geen schildje nodig heeft en dat zij uiteindelijk beslissen of de herendienst wel of niet slaagt. Van de raadsheer hoort Andreas dat strategie vanaf heden de hoogste prioriteit heeft. Daarom kiest hij als leider van de herendienst Olivier uit in de hoop dat de armen voor hem de herendienst willen laten lukken. Olivier wil Silke als baljuw aanstellen, in de hoop dat zij Imelda kiest voor het duel indien de herendienst mislukt. Dan is hij zeker het duel te winnen.
Als Olivier de brief met de instructies van de herendienst naar de armen brengt, deelt hij ze mee dat ze koren moeten gaan bundelen. Als het slaagt, wordt de voorraadkast aangevuld en mogen ze de Edelen uitdagen tot een partij Middeleeuws voetbal. Olivier probeert ze lekker te maken voor het voetbal in de hoop dat ze hun best zullen doen voor de herendienst en hem willen laten slagen. Olivier stelt nu definitief “Oberonbabe” Silke aan als baljuw.
De armen gunnen het Silke om naar het kasteel te gaan en hopen zo Candida uit te kunnen dagen voor het duel. Wel willen Dolf en Erik dat Andreas belooft dat hij zijn schildje nooit tegen de armen in te zullen zetten, omdat ze bang zijn dat zij anders tegen elkaar zullen moeten strijden.  In het gesprek jaagt Dolf Olivier angst aan over het komende duel. Hij doet alsof de armen de herendienst willen laten mislukken en maakt duidelijk dat het helemaal niet zeker is dat Silke voor een van de twee overgebleven vrouwen in het armenhuis, Imelda en Stella, zal kiezen, maar Olivier misschien wel zal laten strijden tegen Erik of hem.
Andreas deelt Dolf en Erik mee dat hij moet overleggen met de drie andere Edelen, maar al snel laat hij weten dat hij akkoord gaat met de belofte het schildje nooit tegen een arme in te zetten. Terug in het armenhuis vertellen Dolf en Erik aan de rest dat Olivier bang is een duel aan te gaan en dat hij ervan uit gaat dat Silke voor Stella of Imelda kiest. Silke voelt zich hierdoor tussen twee vuren zitten.
Bij de herendienst werken de armen enorm hard om de dienst te laten slagen. Ze moeten een veld van 225m² oogsten en de aren bundelen.  Terwijl de armen druk zijn op het veld, herleest Olivier de brief over de herendienst nog eens. Hij komt er achter dat niet Silke bij het mislukken van de herendienst de duellist voor het duel moet kiezen, maar de hele groep. Hij vreest dus te moeten duelleren tegen Erik of Dolf en hoopt dat de herendienst zal slagen. De herendienst slaagt en de armen mogen de Edelen uitdagen tot een partijtje Middeleeuws voetbal. Niemand heeft er nog zin in na een dag hard werken en Stella verafschuwt zelfs voetbal. Als ze horen dat er geen scheidsrechters en geen regels zijn en dat de winnaar 6 liter wijn en de verliezer alleen water krijgt, staan ze meteen paraat.
In het kasteel worden de Edelen opgeschrikt door de kreet “Oorlog!!” van Dolf en als ze gaan kijken, blijkt dat ze worden uitgedaagd om te voetballen. Het Middeleeuws voetbal is meer een soort rugby en wordt dus erg hard gespeeld. Olivier wordt als eerste op de grond gegrooid en Andreas wordt zelfs meegesleurd over de grond als hij de bal niet los wil laten.
Dolf scoort het eerste goal en het 2de en 3de worden gescoord door de armen. Erik weet het 4de doelpunt te maken en tegen ieders verwachting in is het “Oma Imelda” die de bal voor de 5de maal in de mand weet te krijgen. De armen winnen van de Edelen met 5-0. De Edelen moeten het die avond met alleen water stellen, daarom neemt Silke voor zichzelf een glas wijn mee naar het banket op het kasteel.
Als beloning voor het slagen van de herendienst ontvangen de armen vlees, groenten en kruiden. Dit, tot grote vreugde van de armen.
  Op het banket in het kasteel wordt Candida gekozen als duellist voor de Edelen. Andreas praat haar moed in en zegt dat ze er voor moet gaan, wat ze ook van plan is. Dolf en Erik beseffen ook dat Candida niet de gemakkelijkste gaat zijn om tegen de strijden en weten dat ze er 100% voor zal gaan.
Olivier, Andreas en Iris smeden een plan. Ze beseffen dat de “Fab-Four” nooit samen de finale kunnen halen en met hun drieën willen ze graag hun plaats in het kasteel behouden om zo in de finale te komen. Daarom moet de vierde plaats rouleren en wordt besloten dat Silke, als ze in het kasteel komt, de volgende keer moet duelleren.
Silke en Candida maken zich op het duel op leven en dood dat zal bepalen wie Oberon moet verlaten. Het duel bestaat uit het stuk slaan van pompoenen met een knots. Wie hier in slaagt, krijgt een zwaard en moet vervolgens met het zwaard ringen verzamelen. Wie het snelst is, wint het duel en neemt de vierde plaats in het kasteel in. Silke ziet het duel met wat angst tegemoet; ze is enige tijd terug van haar paard gevallen en zeer naar terecht gekomen. Dit zou de eerste keer op een paard zijn sinds het ongeluk. Silke gaat dan ook slecht van start, maar ze haalt haar achterstand ruimschoots in wanneer bij Candida haar helm en haar haren voor de ogen zakken. Silke verovert als eerste een zwaard en weet met gemak de ringen binnen te halen. Candida moet Oberon direct verlaten.
Na het duel is het feest als de “Fab-Four” samen aan tafel zit. Zoveel feest zelfs, dat er een voedselgevecht ontstaat.
Maar of deze vrolijkheid en eensgezindheid zo zal blijven bij de Edelen? Dat zien we volgende week.