Verslag aflevering 12

De koning van Oberon is gekozen

Nadat ’s avonds de Zwarte Ridder op bezoek is geweest op de binnenplaats van het kasteel is de rust ’s morgens weergekeerd. Imelda heeft toestemming van Zebardijn om het kasteel binnen te sluipen en is door hem als raadsvrouw aangesteld. De Edelen kijken verbaasd op en laten haar op verzoek het kasteel zien. Ze willen ook de kamer van de raadsheer laten zien, maar die is slot. Ze kloppen op de deur en roepen Zebardijn, maar Imelda vertelt hen niet dat hij Oberon heeft verlaten.
Na de lunch moeten de 4 Edelen aantreden in de troonzaal en krijgen ze van Imelda te horen dat ze 4 brieven heeft gekregen van Zebardijn en  dat ze samen met de valkenier naar een plek diep in het bos is vertrokken. In de grot waar ze de plannen voor de revolutie gesmeed hebben, ontmoet Imelda nu de oud-genodigden van Oberon en wordt er uitgemaakt wie nog een kans krijgt om als Zwarte Ridder iemand van de Edelen uit te dagen. De keuze is moeilijk, maar nadat Stella en Imelda het voor Dolf op hebben genomen en een heel positief verhaal over hem afsteken, wordt hij unaniem als Zwarte Ridder gekozen.
De Edelen zijn in de tussentijd druk aan het speculeren over wie de Zwarte Ridder is en voor wie hij zal kiezen. Iris is er van overtuigd dat hij voor haar zal kiezen, terwijl Silke vermoedt dat hij voor Olivier zal gaan. Silke krijgt gelijk… De Zwarte Ridder wijst met zijn zwaard Olivier aan om te duelleren.
In maliënkolder, harnas en met helm op trekt Olivier ten strijde tegen de Zwarte Ridder. Het duel bestaat uit het afslaan van een roos die de duellisten op hun helm hebben staan; Olivier heeft een rode, de Zwarte Ridder een zwarte. Wie als eerste de roos van de ander af weet te slaan wint het duel. Beiden heren hebben het moeilijk vanwege het zware harnas, maar het is na een spannende strijd de Zwarte Ridder die de roos van Olivier af weet te slaan. Hierop neemt hij met onmiddellijke ingang de plaats in van Olivier op het kasteel.
Wanneer hij de binnenplaats opwandelt, wachten de drie overige Edelen met spanning op de terugkomst van Olivier. Ze zijn dan ook diep teleurgesteld als ze Dolf aan zien komen en zijn verbaasd dat de armen aan hém de laatste kans hebben geschonken. Volgens hen mist hij de eigenschappen om koning te worden.
Dolf voelt aan dat hij niet welkom is en maakt zich zorgen. Niet ten onrechte, want de overige Edelen maken het plan om hem zo spoedig mogelijk eruit te werken.
Imelda deelt de Edelen de volgende brief mee; er moeten 2 bondgenootschappen komen bij de Edelen, want het volgende duel wordt 2 tegen 2 gestreden. Er zullen dan ook 2 winnaars en 2 verliezers zijn. Aangezien Dolf de strijd tegen Olivier gewonnen heeft, mag hij als eerste kiezen met wie hij wil strijden. Hij kiest voor Andreas, waardoor de 2 mannelijke Edelen tegen de 2 vrouwelijke Edelen moeten strijden. De 2 winaars van dit duel worden de finalisten en komen in het laatste duel tegen elkaar uit. Diegene die dan wint, mag zich Koning van Oberon noemen en krijgt de gouden halsketting. De dames zijn niet gelukkig met deze keuze en vinden het niet fair. Andreas heeft geen moeite met de keuze van Dolf en gaat er sowieso voor om koning te worden.
Het duel van de halve finale bestaat uit een rad waaraan Andreas en Dolf met kettingen voorgebonden staan. Iris en Silke staan achter het rad en moeten proberen het rad terug te draaien, terwijl Andreas en Dolf het proberen vooruit te draaien. Wie als eerste het rad zo ver heeft gedraaid dat ze bij de vlag kunnen, wint. Hoewel de mannen lichamelijk sterker zijn, hebben ze toch een zware dobber aan de vrouwen. Die houden moedig stand, maar het slechte weer eist helaas zijn tol. Hoewel de mannen nog een eind teruggesleept worden en, na het in hun laatste wanhoop vastpakken van een stuk hout, weer van voren af aan moeten beginnen, bereiken ze toch als eerste de vlag. Iris en Silke moeten dus vertrekken uit Oberon.
De twee finalisten, Dolf en Andreas, hebben samen hun laatste etentje. Maar ze krijgen bezoek van Imelda, die hun vertelt over de laatste, vierde, brief van de raadsheer. Zebardijn feliciteert ze hierin met hun overwinning. Maar er staat ook in de brief dat de verliezer met lege handen naar huis gaat en dat de winnaar alleen zich Koning van Oberon mag noemen en recht heeft op de gouden halsketting. Imelda geeft beide finalisten nog twee tips mee voor het laatste duel: 1. Je bent niet alleen aan zet. 2. Denk goed na wie u steunt en wie niet.
Het finale-duel is een dag later. Alle oud-genodigden van Oberon staan in de arena voor het laatste duel. Echter, de deelnemers die zelf uit het spel gestapt zijn mogen niet mee doen. Dit zijn Isaak, Jeroen, Hedwig en Peter.
Andreas en Dolf moeten “voorkomen dat het koninkrijk instort”. Er staat een toren met blokjes op tafel en om en om moeten ze een blokje uit de stapel pakken en bovenop neerleggen. Degene bij wie de toren valt, verliest.
Na ieder vier maal te zijn geweest, moeten Andreas en Dolf iemand kiezen om voor hen te spelen.
Andreas kiest eerst voor Silke, terwijl Dolf voor Dries gaat.
Als tweede gaat Andreas voor Fred en kiest Dolf Bob.
Olivier mag als derde spelen voor Andreas en Riet voor Dolf.
Andreas kiest als vierde voor Iris en Dolf voor Stella.
Dolf heeft een extra troef in handen, want om de flinke windstoten tegen te houden, houdt hij zijn wijde wantel voor de toren. Hiermee schermt hij de toren af tegen de wind.
Cor mag als vijfde spelen voor Andreas en Polly voor Dolf.
Als zesde speelt Candida voor Andreas en voor Dolf speelt Erik.
Bij de zevende keuze van Andreas, kijken de vier toekijkers verschrikt toe. Andreas kiest voor Imelda en ze weten allemaal dan zij Dolf’s grootste fan is. Ze slaagt echter wel en ook Nicolle die voor Dolf aan zet is, laat de toren staan.
Alle genodigden zijn geweest en nu moeten Dolf en Andreas mensen kiezen die de ander zo juist gekozen heeft.
Andreas kiest voor Riet en Dolf voor Imelda.
Als negende kiest Andreas voor Bon en Dolf voor Cor.
Dolf komt als tiende uit voor Andreas en Candida voor Dolf.
Vervolgens kiest Andreas voor Erik en hoewel Erik aan Dolf beloofd heeft hem te helpen om Koning te worden omdat hij in Andreas totaal geen leiderscapaciteiten ziet, zet hij toch zijn beste beentje voort en laat hij toren niet omvallen.
Ook Olivier die hierna voor Dolf uitkomt, kan het niet over zijn hart verkrijgen de toren bewust te laten vallen en Andreas te laten winnen.
Daarom moet Polly in een 12de beurt uitkomen voor Andreas. Hoewel de toren bijna omvalt, weet ze het blokje er toch goed uit te krijgen en is het Dolf die de zware keuze moet maken tussen Silke, Iris en Fred.
Hij kiest, na stil overleg met Erik, voor Silke. Van Iris was hij zeker dat ze de toren om zou laten vallen en van Fred vermoedt hij dit ook. Silke zegt echter tegen Dolf dat het haar veel lef heeft gekost om dit te zeggen, maar ze ziet in Dolf geen koning. Het spijt haar heel erg en hierop duwt ze de toren om.
Oberon heeft weer een nieuwe Koning: Andreas.