"Met het vertrek van Erik is er een grote klip omzeilt en zoals de kaarten nu liggen hoeven we nog maar een klein drempeltje om in de finale te geraken." zegt Olivier tijdens een ontspannen kaartspelletje met de andere edelen.

"Whwedeeweheebooidacrutzje" Stella mist de west-vlaamse inbreng in het armenhuis. "De mens Erik wordt gemist… de enige die Guido Gezelle in de originele taal voordroeg."
"Een boom omhakken....dat is ook een leuke opdracht," verzucht Stella als Andreas met de dagtaken langskomt.

Naar aanleiding vna het gebruik van het 2e schildje meldt Andreas.. "voor m’n eigen heb ik al een besluit genomen, maar ik heb niet de neiging om dat nu al mee te delen."

De armen zijn het hier niet mee eens…. "Kereltje, je bent hier te jong voor.. je hebt je vriendjes nodig" aldus Stella

Stella gaat houthakken en vraagt zich af welke bijl ze moet gebruiken. Dolf zegt haar de grote te pakken. "Die grote loopt weg met mij" reageert stella.

"Ik heb 10 keer geslagen en echt hoor…. 2 splinters er af gekregen." klinkt Stella.

Dolf doet bijna al het hakwerk en en noemt zichzelf: "Wooldy woodpecker!"
"Voor ons was het heel onduidelijk, we zagen echt niet wat het grote plan daar in was, behalve dat Iris en Silke iets beloofd is door Andreas en Olivier." Dolfs commentaar op de machtsstrijd.

Andreas na afloop van de machtsstrijd: "We hadden het ons niet mooier kunnen bedenken dan het was, één grote kudde Middeleeuwers in het water."
"Het staat u goe he," zegt Silke als ze Olivier met de ketting ziet. Waarop Olivier antwoort: "past de kleur van die ketting wel bij mijn ogen?"en "Het is toch wel afknapper nummer één he, een gouden ketting bij een man."

Dolf zegt: "als Iris in de finale had willen zitten had ze alleen maar hoeven zeggen roeien, roeien roeien."
De armen willen graag uitleg hebben. Imelda vraagt hem wat hij van de strijd vond. Commentaar Andreas "ik vond het wel grappig." Waarop Imelda zegt: "we zijn wel verwonderd door het verloop van de strijd."

Over het gebruik van de schildjes tegen de armen zegt Andreas: "neeee… daar hoef ik niks over te zeggen, ik weet wat ik wil bereiken."

In het praatje daarna zegt Dolf over Andreas: "een echt vent is het niet."

"Ben je te schijterig om nog een keer te duelleren…." "Gewogen…… en te licht bevonden." Stella's gedachten over Andreas
Iris als ze hoort wat er in de brief staat die Olivier van Zebardyn heeft gekregen. "Als we dit van te voren hadden geweten hadden we Olivier nooit de machtsstrijd laten winnen. Dan hadden we natuurlijk ieder voor zich volle bak vooruit gegaan."

"Wat is het toch een wijze knappe man he…" zegt Stella over de raadsheer.

Dolf zegt naar aanleiding van de machtsstrijd: "hij (Andreas) heeft Iris en Silke een dooie mus beloofd. Die hadden nu wel iets rapper willen roeien."

Imelda hoeft niet te duelleren… "ik wil in mijn huis"  Stella antwoordt: "jij mag lekker in je krotje blijven en wij gaan wel duelleren."

Stella commentaar op de edelen: "Ze zijn in tranen.. ze rukken zich de haren uit van deemoed en wanhoop" Imelda vult aan: "Wij daarentegen gloriëren!"
Silke: "Als we een zware tegenstander moeten uitschakelen, dan moeten we Stella uitschakelen." "En dan kunnen wij de herendienst stiekem saboteren." antwoordt Andreas.

Stella als Silke naar haar zwaait bij haar komst voor de herendienst: "Ik zwaai toch niet terug."

"Ik tel tot drie en dan gaan we kaarten." zegt Iris. "Heel langzaam dan." antwoordt Olivier.
"Drrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrie"
Nadat de ruimte van de edelen bij een kussen- en wijngevecht is veranderd in een puinhoop vindt Olivier dit: "decadentie ten top!"

Als Silke samen met de overige edelen de armen komt treiteren bij de herendienst en de bagger ziet waarmee gemetseld moet worden: "Dat is toch geen stront?"
Stella is boos op de edelen. "Zij stonken van alle kanten naar de wijn. Ja, daar word ik boos over… Dat je dat dan doet, hoef ik niet te weten en kom me dat dan niet in geuren en kleuren te vertellen."

Dolf denkt al vooruit aan het duel wat volgt op de herendienst. "En dan maar hopen op beter tijden in het kasteel he, dat er een beetje toezicht is voor die kinderen."

Het gekeuvel bij de herendienst roept een sfeer op "die niet erg edel is" aldus Dolf.

Bij het banket:
Voor het eten houdt Olivier een toespraak om het toch vooral gezellig te houden. Hierna moppert Stella:
"Je kunt geen oorlog winnen zonder slachtoffers te maken."

Olivier en de vrouwtjes.. "die derde van rechts vind ik wel een stuk"
Waarop Stella antwoordt: "Olivier, heb je wel eens op een respectvolle manier over vrouwen kunnen spreken.." Olivier: "Nee, helaas"
Stella is ook niet blind voor de knappe ridders die langskomen om het banket iets extra's te geven: "De lekkere ridder is er ook.. de rooie ridder… mooie mannen hebben geen extra schild nodig, dat blijkt maar weer."

De beide edele dames voelen zich de volgende morgen niet echt fris.
Silke over Iris..
"je ziet er ook niet uit."
Iris: "ik heb het gevoel alsof er een middeleeuwse kar over mijn hoofd heeft gereden."
Stella als de de straf hoort voor het mislukken van de herendienst: "Ah, tis ook nog nuttig, Dat is fijn!! Dolletjes!!! Twee emmertjes water halen.. twee emmertjes………."

"Die twee breinen samen moeten toch een enorme tegenstander worden voor ons." Iris en Silke als ze tegenover Stella en Dolf staan bij het duel op leven en dood.

"Wat zijn die armen stil…" zingen de 4 edelen na de overwinning.

Imelda is als enigste arme overgebleven en praat nu maar tegen de kip: "… Nie op mijn bord zitten.. allee Charlotte…"

"Fab four, fab four, fab four, fab four…" de 4 edelen proosten op hun overwinning!!