Verslag aflevering 11

Wat zijn die armen stil!

Na het onverwachte vertrek van Erik, zit de sfeer er goed in bij de edelen. Ze willen niets liever dan met z’n 4en naar de finale. Zoals de kaarten nu liggen, hoeft er nog maar één duel gewonnen te worden en dan zit de ‘Fab Four’ in de finale. Maar het spel is allerminst gespeeld. De armen zinnen op wraak. Het vertrek van Erik is hard aangekomen bij Stella, Imelda en Dolf. Erik is dan wel weg, vergeten is hij nog lang niet. De humor, z’n aanwezigheid, z’n kracht, Erik wordt nodig gemist door de armen.
De situatie is gespannen in Oberon. De armen willen niet dat Andreas zijn gewonnen schildjes inzet tegen hen, maar de edelen willen dat hij zijn schildjes gebruikt om hen te beschermen, en twee armen te laten duelleren. Als de armen de dagtaken krijgen, proberen de armen bij Andreas los te peuteren of hij al een beslissing heeft genomen over zijn schildjes. Maar Andreas laat niets los. De armen zijn teleurgesteld en gaan lauw hun dagtaak uitvoeren, het omhakken van een boom.

Terwijl Dolf zich uit de naad werkt om een boom om te hakken, smeden de edelen een plan. Olivier moet regent worden en Andreas de herendienst toewijzen. Vervolgens moet hij Imelda aanwijzen als baljuw. Slaagt de herendienst, moet Imelda duelleren tegen Iris, mislukt deze, kan Andreas één van zijn schildjes inzetten, en duelleren er twee armen tegen elkaar. De Fab Four zijn er snel uit. Het staat nu dus vast: Andreas zal zijn schildjes gebruiken tegen de armen. De armen weten van niets en hakken ondertussen flink door aan de boom van 20 meter hoog. Stella waagt een poging, maar verder dan 2 splinters komt ze niet. Toch valt de boom uiteindelijk om en is de dagtaak volbracht.
Dan is het weer tijd voor de machtsstrijd. De edelen moeten met een vlot zo snel mogelijk de overkant bereiken. Op Andreas na, omdat hij toch al in de finale zit, krijgt elke edele hulp van een arme. Zij moeten roeien, terwijl de edelen elkaar met kussens mogen bestoken. Van een echte strijd is echter geen sprake. Terwijl Andreas, Iris en Silke elkaar bestoken met kussens, varen Imelda en Olivier op hun dooie akker rustig naar de overkant. En zo wint Olivier de machtsstrijd en is hij de laatste regent van Oberon. De armen snappen er niks van. Voor de edelen is het echter een droomscenario die uitkomt. Er telt slechts één doel: met z’n 4en naar de finale.

De armen snappen niets van Silke en Iris. Wie er nu regent is, zit sowieso in de finale. Ze komen tot de conclusie dat de dames iets belooft moet zijn en dat ze daarom Olivier hebben laten winnen. Maar na lang gissen, wordt het de armen toch duidelijk. Andreas zal straks de herendienst leiden met Imelda als baljuw. Als die lukt moet Imelda, de zwakste schakel in het armenhuis, duelleren. Als de herendienst mislukt kan Andreas een schildje inzetten en zorgen dat Stella en Dolf tegen elkaar moeten duelleren. De armen zijn ontgoocheld. Ook extra voedsel vanuit het kasteel kan het niet opvrolijken. Ze zijn erg teleurgesteld in de edelen, en met name in Andreas. Andreas probeert echter naar zijn inzicht voor iedereen het beste te doen. Hij wil immers in de finale geraken.
Raadsheer Zebardyn maakt zich echter zorgen. Hij geeft raadsheer Olivier een belangrijke brief mee. Hij vertelt Olivier ook nog dat in het laatste duel voor de eindstrijd twee edelen zullen uitkomen tegen twee armen. De Fab Four ziet hun plan in duigen vallen. Ook de armen krijgen de volgende ochtend van de raadsheer een brief. In de brief staat tevens dat schildjes alleen tegen andere edelen mogen worden ingezet. Voor hun komt deze beslissing als geroepen. Zo kunnen zij de herendienst weer optimaal beïnvloeden. Hun doel is Stella en Dolf in het duel te krijgen voor promotie naar het kasteel. Nu is het afwachten op de beslissing van de edelen…

De brief van de raadsheer komt hard aan bij Andreas, hij zondert zich even af. In die tussentijd bedenken de armen een plan om Stella en Dolf in het duel te krijgen. Als Imelda wordt aangewezen als baljuw, zal de herendienst mislukken, krijgt Dolf of Stella aangewezen als baljuw, slaagt de herendienst en kiest hij of zij de ander als partner in het duel. Het plan is waterdicht. Maar wat zij niet weten is dat de edelen ook een plan hebben. Ze willen Imelda baljuw maken, omdat ze weten dat de herendienst dan mislukt. Als de herendienst mislukt, moet een arme een straf uitvoeren. Als de straf niet goed wordt uitgevoerd, moet die arme Oberon onmiddellijk verlaten. De edelen hopen hiermee ofwel Stella, ofwel Dolf eruit te kunnen spelen.
Silke wordt aangewezen voor de herendienst. Zoals gepland wijst ze Imelda aan als baljuw. De armen hebben niks in de gaten. De armen moeten een hoog gewelf in baksteen bouwen. Terwijl de armen de opdracht verder bestuderen, lopen Olivier en Andreas naar de vogelkooi, waar de benodigdheden van de herendienst liggen. Andreas en Olivier willen enkele stukken wegnemen, om de opdracht te saboteren. Maar ze krijgen last van hun geweten, en besluiten het niet te doen. Ze wachten wel af wat er komen gaat.

Die middag slaat zoals zo vaak de verveling toe in het kasteel. Het kaarten hebben ze nu ook wel gezien. Als Iris tot 3 heeft geteld, wordt ze door Olivier en Silke van het bed gegooid. Binnen no-time ontstaat er een kussengevecht, en later zelfs een wijngevecht. Na afloop is iedereen kletsnat van de wijn en is de slaapkamer een puinzooi. Nog nastinkend van de wijn, gaan ze bij de armen kijken hoe het met de herendienst staat. Deze doen ‘hun best’ om er het beste van te maken. Met name Stella walgt van het feit dat ze uitgebreid wordt ingelicht over wat er allemaal in het kasteel gebeurd. Ze wil er niks mee te maken hebben. Dolf vindt de huidige vier kasteelbewoners niet de meest geschikte kandidaten voor het koningschap, hij slaat zichzelf hoger aan. De armen besluiten niks meer aan de herendienst te gaan doen, ze walgen van de levensstijl van de edelen. Met eten gooien uit verveling, gaat er bij Imelda niet in.
Die avond besluit Zebardyn dat het tijd is voor een laatste, gezamenlijk banket. Een feestavond moet de irritatie tussen arm en rijk wegnemen. Olivier neemt het woord en wil dat het een gezellige avond wordt en dat het spelelement even aan de kant wordt gezet. Imelda begroet dit met enthousiasme en er wordt getoost op een gezellige avond. Maar Stella heeft daar geen zin in. Ze vindt geen enkele edele geschikt voor het koningschap en laat dat merken ook. De sfeer blijft gespannen.

Dan komen er meer dan 50 Middeleeuwse acrobaten, vuurspuwers en dansers, die het feest wat komen opvrolijken. Het wordt een echte feestavond, waar het alcohol rijkelijk vloeit. Met name Olivier is in z’n element, hij heeft alleen maar oog voor de vrouwelijke dansers. Dit tot grote ergernis van Stella. Ze walgt er van. Maar als er een zwaardgevecht plaatsvindt, is ze er als de kippen bij om de mannelijke zwaardvechters te keuren en ze enthousiast aan te moedigen. Olivier wilde een korte staking wan de wrok tussen arm en rijk, maar opnieuw staan de twee partijen recht tegenover elkaar.
De volgende ochtend ontwaken de edelen in een roes. Iris en Silke voelen zich enorm beroerd, ze zien er niet uit. Ook de armen zijn niet in een best humeur. Ze werken door aan de herendienst, maar in plaats van twee bogen, maken ze een gewelf met één boog. De herendienst is mislukt. Stella wil wederom de straf op zich nemen. De straf is dat ze twee uur lang emmers water uit de put moet halen en er weer in moet gooien. Ze is niet onder de indruk van de straf, maar ze gaat aan de slag. Ondertussen maakt ze een praatje met Imelda. Vanuit het kasteel zien de edelen hierop toe. Als ze de straf niet uitvoert, moet ze het kasteel verlaten. Naar de zin van Iris en Silke voert ze de straf niet goed uit en zij vinden dat regent Olivier Stella hierop moet aanspreken. Olivier gaat naar Stella en probeert dit haar duidelijk maken. Maar bij Stella kom je er niet zomaar tussen. Uiteindelijk gaat hij maar een gesprek aan met Imelda. Hij legt de situatie uit en Imelda begrijpt het. Silke en Iris zijn niet echt blij, maar leggen zich neer bij de beslissing van Olivier. De raadsheer stuurt uiteindelijk een brief met de mededeling dat de straf goed is uitgevoerd. Zo staan de dames morgen in het duel tegenover hun grote rivalen Stella en Dolf.
Dan is het zover, het duel staat op het punt van beginnen. De armen en edelen strijden tegen elkaar. Het duel is een Middeleeuwse variant op het bordspel dammen. Er zijn 25 pionnen. Elk duo moet omstebeurt 1 tot 5 pionnen uit een rij wegnemen. Wie de laatste steen wegneemt, heeft verloren. Iris en Silke zien er tegenop. Stella is heel goed in denkspelletjes en Dolf heeft ook een goed wiskundig inzicht. Maar ze gaan er voor. Stella en Dolf zijn er van overtuigd dat ze gaan winnen. En ook Imelda ziet het helemaal zitten.

Één voor één worden de stenen weggenomen. Dan zijn Stella en Dolf aan de beurt. Ze nemen een risico door in 1x 4 stenen weg te pakken. Het blijkt een foute keuze. Iris en Silke kunnen nog 2 aangrenzende stenen pakken. Vanaf nu liggen er nog 7 losse stenen, de laatste steen is dus sowieso voor Dolf en Stella. Ze dames winnen! Ze kunnen hun geluk niet op. En zo moeten de gevreesde Dolf en Stella. De weg naar de eindstrijd ligt voor de Fab Four helemaal open.
Maar toch is het nog niet gedaan. Die avond, als de edelen feest vieren en Imelda helemaal alleen in het armenhuis zit, krijgt ze bezoek van Zebardyn, de raadsheer. Hij heeft voor Imelda een belangrijke taak. Vanaf nu mag zij de taak van raadsheer op zich nemen. Zij zal meebepalen wie de nieuwe koning wordt. Die nacht verhuist Imelda naar een geheime groot, waar een mysterieuze boodschap op haar wacht. Ze moet er voor zorgen dat Oberon krijgt waar het recht op heeft, namelijk een goede koning of koningin. Misschien heeft Zebardyn tijdens zijn zoektocht wel fouten gemaakt. Daarom moet Imelda het volgende doen: Ze moet het kasteel verlaten langs een geheime gang. Hierdoor komt ze diep in het bos. Ze moet daar wachten op wie komen zal …
Een paar uur later worden de edelen opgeschrikt door een zwarte ridder, die op het binnenplein verschijnt. De zwarte ridder schreeuwt het uit, draait rondjes op z’n paard. En even later verdwijnt de ridder weer via dezelfde weg waarmee hij gekomen was. De edelen zijn er beduusd van. Wat heeft dit nu weer te betekenen...